Evenimentul Zilei > Economie > Unitatea 2 de la Cernavodă s-a deconectat automat de Sistemul Energetic National
Unitatea 2 de la Cernavodă s-a deconectat automat de Sistemul Energetic National

Unitatea 2 de la Cernavodă s-a deconectat automat de Sistemul Energetic National

SN Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National in dimineata zilei de 29 augusut 2020, din cauza aparitiei unei disfunctionalitati in partea clasica a unitatii, fara impact pe partea nucleara.

Specialistii CNE Cernavoda lucreaza la remedierea cauzei in vedere reconectarii Unitatii 2 la SEN. Deconectarea automata s-a produs in conditii de siguranta, toate sistemele unitatii functionand conform proiectului. Precizam faptul ca deconectarea automata a Unitatii 2 precum si lucrarile de remediere nu au impact a dvers asupra securitatii nucleare a reactorului, pesonalului unitatii, populatiei si mediului inconjurator. SN Nuclearelectrica SA va reveni cu un comunicat de presa la momentul reconectarii Unitatii 2 la SEN.

Unitățile I și II produc împreună circa 20% din consumul de energie electrică al țării.

Planul inițial, datând de la începutul anilor 1980, prevedea construcția a cinci unități (reactoare). Unitatea I a fost terminată în 1996, are o putere electrică instalată de 706 MW și produce anual circa 5 TWh. Unitatea II a fost conectată la sistemul energetic național pe 7 august și funcționează la parametri nominali din luna septembrie, anul 2007.

Reactoarele nucleare de la Cernavodă utilizează tehnologia canadiană cunoscută sub acronimul CANDU. Apa grea, folosită drept moderator, a fost produsă la ROMAG PROD.

Unitățile 3 și 4 se află în conservare încă din 1992. Rata totală de finalizare: circa 15% la Unitatea 3 și 14% la Unitatea  4, constând în lucrări civile la clădirea reactorului, clădirea turbine și clădirea de servicii.

În data de 22.08.2014, Adunarea Generală a Acționarilor SNN a aprobat Strategia de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă prin lansarea unei proceduri competitive de selectare a unui investitor privat (IP) în vederea constituirii unei societăți, respectiv un joint-venture.  Procedura a fost lansată în data de 27.08.2014, iar prima etapă, cea de calificare s-a încheiat la data de 09.09.2014 odată cu calificarea investitorului China General Nuclear Power Corporation. CGN a fost declarat investitor selectat la data de 17.10.2014 prin semnarea unei Scrisori Comune privind Intenția de Realizare a Proiectului.

În data de 22.10.2015, acționarii SNN au aprobat în Adunarea Generală a Acționarilor semnarea Memorandumului de Înțelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, acesta fiind semnat între părți la data de 9.11.2015. În data de 8 mai 2019, SNN și partenerul selectat CGN au semnat Acordul Investitorilor în forma preliminară, pas premergător înființării companiei de proiect responsabilă pentru implementarea proiectului. Compania Joint Venture va avea o durată de 2 ani.

Unitățile 3 și 4 vor crește aportul de energie nucleară în sistemul energetic național la nivelul anilor 2030, prin utilizarea capacităților existente și valorificarea experienței de operare și a capabilității industriei.