Unitate de elită pentru investigarea fraudelor financiare europene. Laura Codruța Kovesi vrea mai multă putere
- Ionel Sclavone
- 2 martie 2023, 15:20
Fraudele financiare înregistrate la nivelul Parchetului European (EPPO) vor fi anchetate de un corp special format din anchetatori de elită. Procurorul șef al EPPO, Laura Codruța Kovesi, intenționează să înființeze un astfel de corp format din investigatori de înaltă specializare. Solicitarea sa a fost inclusă în prefața raportului anual al Biroului Procurorului Public European (EPPO).
Șefa EPPO susține, în interoducerea raportului anual al instituției în favoarea înființării unei unități de elită menită să destructureze rețelele infracționale ce comit fraude cu TVA pe teritoriul Uniunii Europene. Genul acesta de infracțiuni financiare produc un prejudiciu anual în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro. Biroul Procurorului Public European (EPPO) reunește procurori din aproape toate statele membre ale UE, cu excepția Danemarcei, Ungariei, Irlandei, Poloniei și Suediei, și este însărcinat să rezolve cazurile de fraudă cu fonduri europene.
„Avem nevoie să ne combinăm propriile capacități de la nivelul central, din Luxembourg, cu anchetatori specializați și anume desemnați din statele membre participante”, a afirmat Laura Codruța Kovesi.
Potrivit susținerii procurorului șef alEPPO, o unitate de investigatori specializați ar constitui de facto un corp de elită care să se ocupe de fraude financiare.
„Consider că aceasta este o necesitate absolută, dacă suntem serioși în privința luptei cu criminalitatea economică și financiară”, a arătat Laura Codruța Kovesi în materialul dat publicității.
EPPO a început să funcționeze în luna iunie 2021, iar la sfârșitul lui 2022 avea în lucru peste 1.100 de anchete. În total, prejudiciile anchetate au fost estimate la aproximativ 14 miliarde de euro. Iar aproape jumătate din această sumă provine din fraude cu TVA. Este foarte posibil ca suma reală să fie și mai mare, dat fiind că atribuțiile EPPO încep doar în cazul fraudelor cu TVA care provoacă prejudicii mai mari de 10 milioane de euro.
Cea mai mare fraudă anchetată de EPPO
Cea mai mare fraudă cu TVA. de tip carusel, la nivelul Uniunii Europene a fost descoperită în luna noiembrie, prejudiciul fiind de aproximativ 2,2 miliarde de euro. Ancheta a fost numită Operațiunea Amiral și a început din Portugalia, ajungând să se extindă în 14 țări ale Uniunii.
Ca urmare a anchetelor EPPO, judecătorii au înghețat până acum 359,1 milioane de euro.
Biroului Procurorului Public European condus de Laura Codruța Kovesi poate investiga posibile delicte sesizate de tot felul de entități, de la instituții publice europene, la autorități naționale și până la companii private. De asemenea, în cazul existenței unor indicii, EPPO se poate sesiza și din oficiu.
Cele mai multe sesizări către EPPO au venit de la guvernul italian, în jur de 330. Autoritățile române au depus, la rândul lor, 274 de sesizări din care 124 sunt investigații active, cu un total al prejudiciilor de două miliarde de euro, conform EUObserver preluat de Rador..