Ungurii rup rândurile UE! Fac jocurile lui Vladimir Putin. Dezvăluirea care uimeşte toată Europa

Ungurii rup rândurile UE! Fac jocurile lui Vladimir Putin. Dezvăluirea care uimeşte toată EuropaSursa: covasnamedia.ro

Ungaria nu va vota nici o sancțiune împotriva Rusiei care privește livrările de petrol și gaze. Ministrul de Externe de la Budapesta, Péter Szijjártó a subliniat acest lucru la Luxemburg cu prilejul reuninii miniştrilor de externe ai ţărilor membre ale UE. Ungaria este văzută drept Calul Troian al Rusiei în Uniunea Europeană, datorită relațiilor foarte apropiate dintre Viktor Orban și Vladimir Putin. De altfel, Orban a declarat că Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, țară cu care Rusia este în război, este adversarul său.

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a făcut o serie de declarații în pauza reuninii miniştrilor de externe ai ţărilor membre ale UE. El a subliniat că Ungaria nu va renunța la livrările de gaze și petrol rusesc și a reluat tema potrivit căreia Ungaria nu va permite ca prețul războiului din Ucraina să fie plătit de cetățenii săi. Declarațiile lui Péter Szijjártó confirmă poziția guvernului de la Budapesta, referitoare la războiul ucrainean, mai apropiată de Rusia decât de Uniunea Europeană.

De altfel, Viktor Orban considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, l-a declarat pe Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, drept unul dintre adversarii săi, alături de oficialii Uniunii Europene, de la Bruxelles.

„Ungaria va continua să îşi asigure aprovizionarea cu energie în viitor, astfel că nu va vota nici o propunere care se referă la sancţionarea furnizării petrolului sau a gazelor naturale”, a declarat, la Luxemburg, Péter Szijjártó.

Oficialul de la Budapesta a precizat că țara sa nu este dispusă la nici un compromis cu privire la aprovizionarea cu energie. Ungaria a fost singurul stat al Uniunii Europene care a acceptat să încheie un contract pe termen lung cu Gazprom, pentru livrare de gaze. A fost o altă cerere făcută de Moscova, înainte de începerea războiului, care a fost respinsă de celelalte state europene.

„Din punctul de vedere al securităţii privind aprivizionarea cu energie a Ungariei nu suntem dispuşi la niciun compromis", a mai spus şeful diplomaţiei ungare, menţionând: Sancţiunile privind importurile de petrol şi gaze naturale ar opri economia ungară şi a produce daune disproporționate pentru Ungaria, a spus ministrul de externe ungar.

Viktor Orbána, reacție după summit-ul UE-NATO: „Ungaria este de partea Ungariei în războiul ruso-ucrainean”

Sursa foto: CNN

Ungaria pregătește plăți în ruble pentru gaze

În urmă cu câteva zile, Ungaria a anunțat că este dispusă să plătească Rusiei în ruble pentru gazul și petrolul achiziționat. Aceasta în condițiile în care toate statele Uniunii Europene au refuzat o astfel de solicitare din partea lui Vladimir Putin. Péter Szijjártó a precizat că se lucrează, în această perioadă, la modificarea contractelor, astfel încât, să fie conforme cu dorința lui Vladimir Putin. Astel, Ungaria va plăti pentru gaze în ruble, așa cum a solicitat Moscova.

„Există soluţii prin care Ungaria nu încalcă nici o măsură de sancționare a UE și totuși poate asigura securitatea aprovizionării cu gaze naturale a țării. Acum are loc modificarea contractelor firmelor competente, deși în aceste contracte este prevăzută deja posibilitatea conversiei plăților într-o altă monedă decât euro. Această soluţie nu încalcă nicio măsură de sancţionare a UE. În posesia unor acorduri bilaterale, Ungaria nu vede nevoia ca Uniunea Europeană să stabilească vreo acțiune comună sau poziție coordonată pe această temă”, a mai spus oficialul de la Budapesta.

Ministrul ungar a reiterat faptul că Ungaria nu va accepta ca pe teritoriul său să fie transportate echipamente militare și arme destinate Ucrainei. Aceasta în ciuda faptului că Uniunea Europeană a decis să acorde un ajutor militar, Ucrainei, în valoare de 500 de milioane de euro.

„Multe țări membre ale UE doresc să răspundă cererii Ucrainei privind furnizarea armelor în continure. Dat fiind faptul că instituţiile de la Bruxelles sprijină solicitarea Ucrainei, la reuniune s-a decis ca UE să majoreze bugetul pentru cadrul european de pace cu încă 500 de milioane de euro. Ungaria nu a fost împotriva acestei decizii şi nu va împiedica nici alte state să furnizeze arme Ucrainei, dar va rămâne ferm faţă de poziţia sa că nu va transporta direct armament Ucrainei”, a mai spus Péter Szijjártó.

Sursă: Butenkow | Dreamstime.com

Ungaria nu se dezice de Rusia

El a precizat că alegătorii ungari s-au pronunțat în favoarea actualului regim de la Budapesta care și-a declarat încă de la început intențiile. Or, în aceste condiții, Ungaria nu consideră că trebuie să accepte să furnizeze arme Ucrainei și nici să permită transportul acestora pe teritoriul său.

„La alegerile parlamentare de săptămâna trecută, prin sprijinul record al partidelor de guvernământ, cetăţenii ungari s-au exprimat clar că doresc pace şi securitate. Iar dacă Ungaria ar furniza arme sau ar permite transportul de armament pe teritoriul său, aceasta ar fi o ameninţare gravă pentru securitatea țării și a poporului ungar”, a mai spus el.

Sursa foto :Captura video

Budapesta dorește părți din statele vecine?

Péter Szijjártó a comentat și declarațiile președintelui Parlamentului slovac, Boris Kollar. Acesta a spus că Viktor Orban și Vladimir Putin ar fi căzut de acord să împartă Slovacia.

„Ambele ţări, ca membre ale Uniunii Europene, depun eforturi pentru îmbunătățirea relațiilor bilaterale, pentru ca aceste relaţii să se consolideze reciproc, şi, implicit, să contribuie la consolidarea Uniunii Europene. Ungaria doreşte să mențină toate realizările și succesele pe care cele două țări le-au obținut în relațiile bilaterale şi, doreşte, de asemenea, ca aceste relaţii să fie şi mai bune în viitor”, a spus ministrul de externe maghiar.

Informațiile cu privire la intențiile Budapestei de a rupe din teritoriile țărilor vecine au mai apărut în spațiul public. Oficialii de la Kiev au făcut o acuzație similară la adresa guvernului condus de Viktor Orban. Aceștia au spus că Ungaria intenționează să ocupe Transcarpatia, o zonă din Ucraina unde locuiește o minoritate maghiară importantă.