Ungurii, plan monstruos! Cum vor să câştige de pe urma războiului. Viktor Orban se foloseşte de refugiați pentru a lua bani de la UE

Ungurii, plan monstruos! Cum vor să câştige de pe urma războiului. Viktor Orban se foloseşte de refugiați pentru a lua bani de la UESursa foto: EVZ

Premierul Viktor Orban a cerut Comisiei Europene să plătească toate fondurile UE alocate țării, inclusiv un împrumut pentru a ajuta la gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Orban a spus că Ungaria dorește să folosească facilitatea de împrumut pentru apărare, controlul frontierelor, sarcini umanitare dar și alte probleme de gestionare a crizelor.

Într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Viktor Orban menţionează că intenţionează să folosească partea de împrumuturi din PNRR pentru activităţi umanitare.

Reamintim că Comisia Europeană a respins cererea de aprobare a plăţilor pentru recuperarea după pandemie Poloniei și Ungariei, deoarece cele două țări nu au abordat încă recomandările UE cu privire la statul de drept.

Executivul Uniunii Europene este în conflict cu cele două guverne naționaliste pe o serie de probleme, inclusiv libertățile presei și drepturile LGBT. Von der Leyen a spus anul trecut că Ungaria trebuie să facă mai mult pentru a lupta împotriva corupției.

Viktor Orban este tot mai disperat. A primit 450.000 de refugiați din Ucraina

Orban, care se confruntă cu o cursă strânsă la alegerile parlamentare din 3 aprilie, a declarat că Ungaria a primit până acum peste 450.000 de refugiați din Ucraina și a citat „responsabilitatea comună” între statele membre ca fiind esențială pe fondul crizei.

În acest scop, Ungaria nu cere decât un acces imediat şi efectiv la fondurile europene care îi sunt alocate şi să le poată folosi în mod flexibil pentru destinațiile cele mai adecvate în gestionarea crizei.

Premierul ungar precizează că în final guvernul său a decis să solicite şi partea de împrumuturi din PNRR, aproximativ 9 miliarde de euro, după ce hotărâse să acceseze numai componenta de granturi din planul european de redresare post-pandemie.

Guvernul maghiar  și-a schimbat atitudinea faţă de UE

Anul trecut, Ungaria a declarat că a refuzat să utilizeze împrumuturi în valoare de aproximativ 3,3 trilioane de forinți (9,82 miliarde de dolari) în cadrul Facilității pentru recuperare și reziliență (FRR), a UE, dar conform scrisorii lui Orban, guvernul și-a schimbat acum atitudinea. El a spus că Ungaria „cere să o se furnizeze imediat facilitatea de împrumut” în cadrul RRF.

Comisia Europeană a adoptat la începutul lunii martie orientările ce cuprind condiţiile în care va putea suspenda fondurile europene ale statelor UE despre care consideră că încalcă statul de drept, vizate fiind de asemenea cele două ţări, care în replică acuză instituţiile europene că practică standarde duble şi că-şi atribuie competenţe ce nu sunt prevăzute în tratatele UE, scrie usnews.com.