Bătălia politică se încinge în Ungaria. Viktor Orban a dat drumul pomenilor electorale

Bătălia politică se încinge în Ungaria. Viktor Orban a dat drumul pomenilor electorale Ucrainenii au crezut că Viktor Orbán pregătește invazia în Transcarpatia / Sursa: arhiva EVZ

Aflat în campanie de alegeri, confruntat cu o opoziție destul de puternică și un grad ridicat de nemulțumire a populației, Viktor Orban a dat drumul la sacul cu pomeni electorale. Promite bani pentru toată lumea, de la pensii suplimentare, la scutiri de impozite, dar și alte măsuri care să mărească veniturile cetățenilor. Orice pentru a-și asigura menținerea la putere.

Guvernul Ungariei, condus de Viktor Orban, acordă pensii suplimentare și scutiri de impozite în valoare de 5 miliarde de lei. Aceste măsuri, adoptate înainte de alegeri, menite să-i crească nivelul de simpatie în rândul alegătorior, vor alimenta, însă, inflaţia şi vor eroda balanţa comercială a țării, avertizează economiștii. Aceștia au fost citați de publicația Financial Times.

Viktor Orban și Cabinetul său majorează o serie de cheltuieli în perioada preelectorală, iar acest lucru va avea consecințe în perioada următoare, după ce se vor încheia alegerile. Astfel, Guvernul maghiar va plăti cel mai mare supliment de pensie la nivel naţional şi va oferi familiilor reduceri mari de impozite.

Costurile acestor măsuri vor fi de peste 5 miliarde de euro, iar banca centrală a Ungariei şi mai mulți economiști susțin că vor alimenta inflaţia, deja uriaşă. Mai mulți bani în buzunarul maghiarilor vor iniția o creștere a consumului dar numai pe termen scurt. În schimb, va afecta balanţa comercială externă a ţării prin declanşarea unui aflux de importuri, avertizează experții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Partidul lui Orban tremură înainte de alegeri

Premierul maghiar aruncă cu pomeni electorale, înainte de alegerile generale din luna aprilie, care se anunță dintre cele mai dure de când a preluat mandatul în 2010. Viktor Orban va trebuie să înfrunte o coaliție formată din șase partide de opoziție care și-au propus să-l înlăture de la putere. Sondajele de opinie nu sunt deloc liniștitoare pentru partidul populist de dreapta al premierului, Fidesz. Acestea indică un avans minim, în vreme ce foarte mulți alegători nu și-au format o opțiune de vot ori au refuzat să o declare.

E drept că Ungaria condusă de Viktor Orban s-a mai confruntat cu probleme financiare pe care le-a depășit. A scos Ungaria din incapacitate de plată, după criza financiară din 2008, prin măsuri dure. El a renaționalizat majoritatea fondurilor private de pensii și a impus taxe mai mari pentru bănci, companii mari din energie, retail şi telecomunicaţii. Acestea erau, de regulă, străine.

Cheltuielile au crescut, însă, în ultimii ani, iar deficitul bugetar a ajuns la 8,1% din PIB în 2020, în timpul pandemiei de Covid-19. Guvernul a luat în considerare un deficit de 7,5% pentru 2021 în planurile sale de cheltuieli şi prognozează un deficit de 5,9% în 2022.

Pomenile electorale acordate de Viktor Orban

Cheltuielile suplimentare anunţate în bugetul pentru 2022 includ bonusuri la pensie de 550 de milioane de euro acordate în noiembrie pentru a reflecta creşterea economică şi inflaţia mai ridicate. Alte măsuri au inclus o creştere anuală mai mare decât cea aşteptată a plăţilor pensiilor din ianuarie şi un bonus suplimentar de 1 miliard de euro în februarie.

Familiile cu copii vor beneficia de o reducere a impozitului pe venitul personal în valoare totală de 1,7 miliarde de euro, iar membrii forţelor armate vor primi o plată suplimentară pe şase luni la un cost de 500 de milioane de euro. Salariații cu vârsta sub 25 de ani nu vor mai plăti deloc impozit pe venitul personal, o mişcare în valoare de 400 de milioane de euro.

În noiembrie anul trecut, ministerul de finanţe din Ungaria a anunţat şi o reducere de aproximativ 2 miliarde de euro a contribuţiilor la asigurările sociale şi a altor taxe.