Ungaria este în stare de șoc. Nu s-a mai întâmplat din cel de-al Doilea Război Mondial. O tragedie!
- Simona Suciu
- 7 februarie 2022, 23:11
Populația Ungariei a scăzut în ultimul an cu 60.000 de persoane. Țara vecină are una dintre cele mai mari rate de mortalitate generate de pandemia de coronavirus. Autoritățile, care sunt acuzate că nu au luat măsuri eficiente, dau acum vina pe oameni.
Nu mai puțin de 153.000 de persoane au decedat în Ungaria anul trecut, numărul fiind cel mai mare de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial. Din totalul deceselor, 29.649 au fost provocate de coronavirus. Cifrele situează Ungaria pe poziţia a patra la nivel mondial după rata de mortalitate raportată la populaţie. O mortalitate mai mare au înregistrat doar Peru, Bulgaria şi Bosnia, potrivit datelor de pe platformele Worldometers şi Our World in Data, citate de Agerpres. .
Chiar dacă în Ungaria au avut loc, în 2021, 93.000 de nașteri, populația țării a scăzut cu 60.000 de persoane. Au fost luate în calcul doar perioadele de pace. Nici viitorul nu arată bine. Proiecțiile estimează că, până în 2040, Ungaria va pierde un milion de locuitori, adică 10% din populaţia actuală.
Măsuri dictate de interesul electoral
Experții spun că numărul mare de decese provocate de coronavirus este o consecință a faptului că autoritățile nu au luat măsuri eficiente. În 2021, în Ungaria, restricțiile au fost aproape inexistente. A rămas doar obligativitatea purtării măștii de protecție în spații închise și în mijloacele de transport în comun. În plus, Ungaria a fost singura ţară dintre cele care au găzduit partide ale Campionatului European de Fotbal care a permis ca stadioanele să fie pline.
Specialiștii susțin că eliminarea restricțiilor a fost una cu iz electoral, în Ungaria urmând să aibă loc alegeri în luna aprilie. „Guvernul ungar nu a dorit să ia măsuri nepopulare şi i-a păsat doar de interesul său politic'', a declarat Zsombor Kunetz, medic şi expert în probleme de sănătate, pentru sursa citată.
Autoritățile dau vina pe oameni
Mortalitatea ridicată a avut de-a face şi cu situaţia proastă a sistemului de sănătate publică. În 2019, speranţa de viaţă în Ungaria era în medie de 76,5 ani, cu aproape cinci ani mai puţin decât media europeană.
În plus, supraaglomerarea spitalelor ca urmare a internărilor de pacienţi cu coronavirus a afectat negativ tratamentul altor patologii, precum bolile oncologice.
Guvernul de la Budapesta dă vina acum pe populație pentru numărul mare de decese cauzate de coronavirus. În 2020, când mortalitatea nu era mare, Viktor Orban afirma că numărul deceselor era o dovadă a succesului strategiei guvernamentale. Acum, şeful cancelariei premierului, Gergely Gulyas dă vina pe oameni și spune că. ''societatea ungară nu este într-o stare bună din punctul de vedere al unei vieţi sănătoase''.
Autoritățile recomandă acum clar vaccinarea, dar ritmul de imunizare este unul lent. În prezent 63% dintre maghiari sunt vaccinați.