Ungurii au dat lovitura în Europa! Decizia la care nimeni nu se aştepta. Totul s-a întâmplat în plin război

Ungurii au dat lovitura în Europa! Decizia la care nimeni nu se aştepta. Totul s-a întâmplat în plin război Sursa: Dreamstime.com

Comisia Europeană anunță că prelungește, cu încă un an, perioada de timp în care Slovacia și Ungaria pot achiziționa petrol provenit din Federația Rusă, conform Reuters. Mai mult, și Cehia urmează să fie scutită de sancțiunile economice ce rezultă din embargoul impus resurselor venite de pe teritoriul Rusiei.

Comisia Europeană, forul executiv al Uniunii Europene, transmite, conform Reuters, că a fost modificată propunerea inițială cu privire la embargoul impus petrolului rusesc, astfel că se prelungește cu încă un an termenul până la care măsurile se aplică în cazul Ungariei și Slovaciei.

Ungaria și Slovacia, păsuite de Uniunea Europeană

În acest fel, cele două state pot continua să primească resurse energetice din Rusia până la sfârșitul anului 2024, nu 2023 cum era stipulat anterior.

Republica Cehă beneficiază, la rândul ei, de scutiri în ce privește embargoul, până în luna iunie a anului 2024, asta dacă nu reușește să contracteze petrol, mai devreme, de la conducte din sudul Europei, conform aceleiași surse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Investiții europene în domeniul petrolier

Mai mult, oficialii UE discută și despre modificarea privind interdicția asupra serviciilor de transport maritim pentru petrolului rusesc, ce ar putea include o perioadă de tranziție de trei luni, nu de o singură lună, cum este prevăzut acum.

Pe lângă asta, în cadrul unei reuniuni ce va avea loc vineri, liderii europeni vor discuta despre investiții în ce privește modernizarea infrastructurii petroliere, cât și a diminuării impactului sancțiunilor economice pentru membrii UE.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a propus, miercuri, o interdicție privind importul de petrol rusesc, dat fiind noul pachet de sancțiuni gândit de europeni împotriva Rusiei.

În cazul în care va primi aprobarea guvernelor statelor membre, energia blocului comunitar european va trece printr-o profundă schimbare, dat fiind faptul că este, în proporții majore, dependentă de resursele provenite din Rusia.

Austria nu este pregătită să interzică importurile de gaze din Rusia

Potrivit lui Alfred Stern, șeful OMV, fără livrările de gaze din Rusia vor fi probleme în industrie și în producția de energie, deoarece acestea consumă peste 70% din gazul furnizat anual.

„Nu cred că suntem pregătiți pentru un embargo astăzi. Doar dacă nu suntem dispuși să acceptăm consecințele. Pentru că trebuie să înțelegeți în mod clar un lucru:aprovizionarea noastră cu gaze nu este asigurată de producția proprie din Europa, ci de livrările din Rusia” a spus el, citat de RIA Novosti.

Șeful OMV a subliniat că, în cazul refuzului gazului rusesc, Austria se va confrunta cu probleme legate de menținerea activității economice. Potrivit lui, țara va putea asigura căldură pentru gospodării (acestea consumă aproximativ 20% din gaz pe an), dar industria (40%) și producția de energie (35%) au nevoie de mult mai multă energie.

Potrivit Gazprom, în 2020, Austria a cumpărat din Rusia peste 13 miliarde de metri cubi de gaz. m de gaz, ocupând locul patru în ceea ce privește acest volum în rândul țărilor europene (Germania se afla pe primul loc). Stern a precizat că a fost creat un grup de lucru privind gazele pentru a analiza problema aprovizionării.