Șeful companiei austriece OMV a evaluat pregătirea țării pentru embargoul asupra gazelor naturale: ”Nu suntem pregătiți, astăzi”

Șeful companiei austriece OMV a evaluat pregătirea țării pentru embargoul asupra gazelor naturale: ”Nu suntem pregătiți, astăzi” Sursa: Dreamstime.com

Austria nu este pregătită să interzică importurile de gaze din Rusia. Potrivit lui Alfred Stern, șeful OMV, fără livrările de gaze din Rusia, vor fi probleme în industrie și în producția de energie, deoarece acestea consumă peste 70% din gazul furnizat anual.

Austria nu este încă pregătită să impună o interdicție asupra importurilor de gaze din Rusia, deoarece fără livrări este imposibil să se asigure nivelul necesar de aprovizionare cu gaze, a declarat Alfred Stern, șeful companiei energetice austriece OMV, într-un interviu acordat ziarului Kurier.

Austria nu e pregătită pentru embargo

„Nu cred că suntem pregătiți pentru un embargo astăzi. Doar dacă nu suntem dispuși să acceptăm consecințele. Pentru că trebuie să înțelegeți în mod clar un lucru:aprovizionarea noastră cu gaze nu este asigurată de producția proprie din Europa, ci de livrările din Rusia,- a spus el, citat de RIA Novosti.

Șeful OMV a subliniat că, în cazul refuzului gazului rusesc, Austria se va confrunta cu probleme legate de menținerea activității economice. Potrivit lui, țara va putea asigura căldură pentru gospodării (acestea consumă aproximativ 20% din gaz pe an), dar industria (40%) și producția de energie (35%) au nevoie de mult mai multă energie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Gazprom, în 2020, Austria a cumpărat din Rusia peste 13 miliarde de metri cubi de gaz. m de gaz, ocupând locul patru în ceea ce privește acest volum în rândul țărilor europene (Germania se afla pe primul loc). Stern a precizat că a fost creat un grup de lucru privind gazele pentru a analiza problema aprovizionării.

Dezacord privind sancțiunile economice ale UE

Referindu-se la embargoul asupra petrolului pe care UE intenționează să îl introducă în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, Stern a subliniat că Austria nu mai folosește petrol din Rusia în rafinăriile sale. Cu toate acestea, el a recunoscut că embargoul va provoca prețuri ridicate la petrol, deoarece Rusia asigură volume mari de producție. Anterior, postul de televiziune ZDF a relatat că Austria și-a retras dreptul de veto privind impunerea unui embargo asupra importurilor de petrol.

UE a solicitat diferite termene pentru respingerea gazului rusesc. În martie, Comisia Europeană a prezentat planul REPowerEU, care prevede o eliminare treptată până în 2030. În aprilie, ministrul austriac al energiei și climei, Leonore Gewessler, a indicat că CE a revizuit calendarul și că 2027 este noua țintă.

Europa, dependentă de Rusia

În Italia, au recunoscut că ar putea refuza livrările de gaze rusești până în a doua jumătate a anului 2024. Guvernul german a declarat că țara intenționează să renunțe la gazul rusesc cât mai curând posibil, dar înlocuirea acestuia va dura mult timp.

Președintele francez Emmanuel Macron a precizat în aprilie că țara sa „nu are nevoie" de gazul rusesc, dar întreaga Europă este dependentă de livrări. Gewessler a precizat că Uniunea Europeană este dependentă în proporție de 80% de gazul rusesc. Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a declarat în martie că Rusia asigură 40% din importurile de gaze.

Kremlinul a menționat că dacă Europa decide să renunțe la gazul rusesc, țara va găsi noi cumpărători. „În ceea ce privește gazul, vom încerca să îl exportăm în alte țări. O mulțime de oameni au nevoie de gaz” a declarat secretarul de presă prezidențial, Dmitri Peskov.