Efectul devastator al războiului din Ucraina! Anunţul care tocmai a venit de la Bruxelles: Prețul la petrol, în creștere
- Sabina Popescu
- 5 mai 2022, 11:05
După ce Uniunea Europeană și-a prezentat planurile de a elimina importurile de energie rusească, costurile petrolului au crescut în ritm alert. Anunțul celui mai mare bloc de vânzare și cumpărare a compensat îngrijorările legate de cererea din China, principalul importator.
Declarațiile președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la petrolul rusesc au făcut furori pe piețele internaționale. Petrolul s-a scumpit cu trei procente, imediat după ce oficialul de la Bruxelles a anunțat că liderii europeni plănuiesc să interzică, la nivelul blocului comunitar, importurile de energie din Rusia.
Petrolul s-a scumpit cu 3%
Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 2,94 dolari, sau 2,8%, la 107,91 dolari pe baril până la ora 0746 GMT, pe fondul unei cantități slabe de cumpărături și vânzări, în condițiile în care China și Japonia sunt închise pentru sărbători.
Contractele futures pentru țiței West Texas Intermediate au crescut cu 3,02 dolari, sau 3%, la 105,43 dolari pe baril.
Președintele Comisiei Europene a propus un embargo petrolier gradual asupra Rusiei din cauza conflictului său din Ucraina, precum și sancționarea primei instituții financiare ruse, în încercarea de a intensifica izolarea Moscovei. Măsurile Comisiei cuprind eliminarea treptată a livrărilor de țiței rusesc în termen de șase luni și a produselor rafinate până la sfârșitul anului 2022.
Cum vor influența sancțiunile UE prețurile
Investitorii sunt pregătiți pentru un anunț al Rezervei Federale, care urmează să fie făcut miercuri. Se anticipează că aceasta va accentua eforturile de a reduce inflația excesivă prin creșterea ratelor dobânzilor și prin diminuarea bilanțului său de stabilitate, potrivit informațiilor transmise de Reuters.
„Prețurile la petrol rămân într-o mostră de așteptare înainte de sancțiunile UE și de Fed”, a declarat Stephen Innes de la SPI Asset Management, într-un comunicat.
În Statele Unite, cotațiile țițeiului și ale benzinei au scăzut săptămâna trecută, pe baza unor surse de pe piață care citează cifrele American Petroleum Institute. Cotațiile de țiței au scăzut cu 3,5 milioane de barili în săptămâna încheiată la 29 aprilie, au precizat acestea. Aceasta a fost mai mare decât scăderea anticipată de 800.000 de barili estimată într-un sondaj Reuters.
Costurile petrolului au scăzut cu peste 2% marți, din cauza îngrijorărilor legate de cerere, generate de blocajele prelungite ale COVID-19 din China, care au redus planurile de călătorie în timpul sezonului de vacanță de Ziua Muncii.
Cererea de mărfuri este afectată
Indicele mondial al managerilor de cumpărare a producției s-a contractat în aprilie pentru prima dată din iunie 2020, iar blocajele din China au contribuit în mod esențial, a declarat Caroline Bain, economist șef pentru mărfuri la Capital Economics, într-un comunicat.
„Imaginea masivă este în mod clar nefavorabilă pentru cererea de mărfuri”, a declarat ea, arătând inclusiv faptul că inflația în creștere și ratele dobânzilor începuseră să afecteze cheltuielile.
„În timp ce constrângerile de furnizare ar putea menține costurile materiilor prime ridicate pentru o vreme, preconizăm că cererea moderată va cântări asupra majorității costurilor mai târziu în această lună și în 2023”, a declarat Bain.