Rusia evită, la limită, colapsul economic. Plata obligațiunilor externe a fost achitată

Rusia evită, la limită, colapsul economic. Plata obligațiunilor externe a fost achitată Sursă: Twitter

Ministrul Finațelor rus anunță, vineri, că au fost achitați 650 de milioane de dolari, datorați deținătorilor de obligațiuni. Aceasta este văzută drept o măsură economică luată la limită, dat fiind faptul că perioada de grație expiră în data de 4 mai.

Rusia deține 40 de miliarde de dolari în obligațiuni la nivel internațional, fonduri ce au fost supuse sancținilor economice ale Vestului. Date fiind acestea, plata datoriilor privind obligațiunile suverane și corporative a suferit întârzieri.

Rusia reușește să achite datoriile fără a utiliza rezervele

Totuși, Moscova ar fi făcut plata fără a face uz de rezervele înghețate din SUA, așa cum afirmă un oficial american, dar care nu precizează și originea fondurilor. Luni, acestea au fost trimise către deținătorii de obligațiuni, mai precizează sursa anonimă, citată de Reuters.

În data de 27 mai, Rusia trebuie să achite o altă obligațiune în dolari emisă în 2016, dar și una în euro, emisă în 2021.

Ne puteți urmări și pe Google News

China și Rusia lucrează la o alternativă la sistemul de plată SWIFT

Rusia promovează un sistem alternativ de plată bazat pe ruble, numit Sistemul de transfer al mesajelor financiare (SPFS). Sistemul a fost înființat în 2014. La sfârșitul lunii aprilie, Banca Centrală a țării a declarat că va începe să păstreze secrete numele participanților.

Sistemul de plăți interbancare transfrontaliere (CIPS) din China – care procesează plăți în yuani chinezești – are, de asemenea, potențialul de a înlocui SWIFT. Sistemul are o rețea extinsă de 1.280 de instituții financiare, a declarat Peter Keenan, cofondatorul și CEO-ul Apexx, un furnizor de plăți care obișnuia să lucreze cu cardul de plată Mir din Rusia.

Acest lucru este, în comparație cu rețeaua mult mai mică a SPFS, de 400 de utilizatori. Există puține alternative la SWIFT, a declarat Keenan pentru Insider: „Acesta este unul dintre motivele pentru care Rusia caută CIPS și o alternativă pentru plățile asiatice în special”.

Cum funcționează alternativele Chinei și Rusiei la SWIFT?

Banca centrală a Chinei a lansat CIPS în 2015, cu scopul de a internaționaliza utilizarea yuanului. CIPS se bazează, în mare măsură, pe SWIFT pentru mesageria transfrontalieră, dar are potențialul de a funcționa pe propriul sistem de mesagerie, a declarat PS Srinivas, profesor la Institutul din Asia de Est al Universității Naționale din Singapore.

SPFS-ul Rusiei, pe de altă parte, a fost limitat la uzul operatorilor interni. Nu este probabil ca noi membri să se alăture acum, deoarece mișcarea ar putea fi interpretată de SUA și aliații săi ca încercând să ajute Rusia să evite sancțiunile. Totuși, Moscova lucrează cu Beijing pentru a-l conecta cu CIPS și pentru a rezolva interdicția SWIFT, a raportat Reuters.