Ungaria trece peste cuvântul UE. Statul lui Orban a încheiat un acord de aprovizionare cu țiței rusesc

Ungaria trece peste cuvântul UE. Statul lui Orban a încheiat un acord de aprovizionare cu țiței rusesc Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban, premierul din Ungaria

Guvernul din Ungaria a declarat marți că salută un acord încheiat de compania energetică MOL. Aceasta va asigura aprovizionarea cu petrol rusesc prin intermediul unei conducte care traversează Ucraina. Acest lucru se întâmplă după ce Kievul a restricționat anterior tranzitul.

În iulie, Ungaria și Slovacia au acuzat Ucraina că le pune în pericol securitatea energetică. Aceste declarații au apărut având în vedere împiedicarea gigantului energetic rus Lukoil să utilizeze secțiunea ucraineană a conductei Druzhba.

Petrolul rusesc ajunge în Ungaria

Cu toate acestea, MOL a anunțat luni că a ajuns la o „soluție durabilă” de asigurare a transportului de petrol către cele două țări după finalizarea acordurilor cu furnizorii și operatorii de conducte.

Ca parte a unei înțelegeri, MOL a declarat că va „prelua dreptul de proprietate asupra volumelor de țiței afectate la frontiera Belarus-Ucraina” începând de luni. Aceasta a adăugat că acordurile actualizate vor fi conforme cu sancțiunile UE.

„Salutăm soluția venită din partea MOL. Este o soluție tehnologică. Dar rămâne mesageria politică care ar trebui rezolvată”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar, Zoltan Kovacs. El a subliniat faptul că Ungaria este întotdeauna împotriva utilizării securității energetice ca «armă politică».

Interdicția UE asupra țițeiului rusesc

În 2022, UE a impus o interdicție asupra majorității importurilor de petrol din Rusia. Totuși, oleoductul Druzhba a fost exceptat temporar pentru a da timp țărilor din Europa Centrală fără ieșire la mare să își diversifice producția.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este singurul lider UE care a menținut legături strânse cu Kremlinul de când Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei, în februarie 2022, conform themoscowtimes.com.

Ungaria și Slovacia sunt două țări fără ieșire la mare. Acestea au obținut scutiri temporare de la sancțiunile energetice ale Uniunii Europene împotriva Rusiei. De când Ucraina a înăsprit sancțiunile împotriva Lukoil în iulie, cele două au primit țiței prin intermediul unor producători precum Tatneft PJSC.

Ne puteți urmări și pe Google News