Ungaria, o nouă provocare pentru România. Nici legendele nu scapă de revizionism

Ungaria, o nouă provocare pentru România. Nici legendele nu scapă de revizionism sursă: Facebook

La doar două zile după ce au dezvelit, în Parlamentul de la Budapesta, o statuie a dictatorului fascist al Ungariei, Horthy Miklos, conducătorul statului în momentul Diktatului de la Viena, în urma căruia România a pierdut Ardealul de Nord, iese la iveală o nouă provocare. O operă rock, a cărei temă este dezmembrarea Ungariei după Tratatul de la Trianon prin pierderea Transilvaniei, se folosește de legenda născută de un domnitor român.

Legendarul personaj Dracula, bazat pe imaginea domnitorului român Vlad Țepeș, este protagonistul unei noi opere-rock care va avea premiera în Ungaria. Spectacolul reamintește de dezmembrarea țării după Tratatul de la Trianon prin pierderea Transilvaniei, precum și conflictele dintre români și maghiari.

Opera rock horror va avea premiera la Teatrul Jókai din Békéscsaba în toamnă. Fantezie Dracula, pusă în scenă de Zoltán Seregi, va fi prezentată pe 16 septembrie la teatrul care a fost extins pentru noua stagiune, beneficiind de un nou depozit de decoruri.

„Dracula este subiectul a numeroase cărţi, filme şi benzi desenate, o figură istorică a secolului al XV-lea şi totodată un erou misterios, terifiant al literaturii fantastice. În piesa „Fantezie Dracula”, el apare ca protagonist al unei opere horror-rock. Este o poveste de ficţiune, evenimentul se concentrează asupra conflictelor convieţuirii româno-maghiare, punctând lupte şi evenimente religioase şi ideologice din trecut care au pregătit dezmembrarea Ungariei istorice”, arată comunicatul teatrului citându-l pe Zoltán Seregi.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Lucrarea – după o idee a lui Zoltán Seregi - a fost prezentată pentru prima dată la concurs de operă-rock, adaptarea poveştii pentru scenă aparţine dramaturgului Tibor Zalán, iar inserţiile lirice poetului István Bella. Compozitorul István Szűts, mai aflăm, a prelucrat motive de muzică populară, diferenţiind astfel şi în muzică personajele româneşti şi maghiare, potrivit Hirado.hu.

Ungaria, gest provocator la adresa României

Unul dintre partidele parlamentare din Ungaria au făcut, marți, o serie de gesturi și declarații provocatoare la adresa României, dezvelind o statuie a liderului fascist Horthy Miklós în Parlament și vorbind despre Dictatul de la Viena, prin care Ardealul de Nord a fost alipit Ungariei, cu acordul dictatorului Germaniei naziste, Adolf Hitler.

Informația a fost dată chiar de politiciana maghiară, care a scris pe Facebook: „Statuia unui om de stat în Biserica Națiunii, după dezvelire”. Partidul Mi Hazánk Mozgalom a depus în Parlamentul de la Budapesta o inițiativă legislativă prin care să fie sărbătorit Dictatul de la Viena, prin care partea de nord a Transilvaniei a fost alipită Ungariei, potrivit cotidianului Kronika.