Ungaria îl acuză pe Iohannis că a provocat tensiuni uriașe

Ungaria îl acuză pe Iohannis că a provocat tensiuni uriașe

Celebrarea Tratatului de la Trianon sub forma unei sărbători oficiale, în fiecare an, reprezintă un fapt ofensator pentru naţiunea maghiară.

Declaraţia aparţine lui Arpad Janos Potapi, secretarul de stat responsabil pentru politici naţionale în cabinetul premierului maghiar Viktor Orban.

„Este uimitor şi trist că, în toiul unei pandemii, problema unui stat membru al UE este să adopte o lege care să târască prin noroi drepturile celei mai mari comunităţi naţionale care trăieşte pe teritoriul său (...) Această măsură serveşte doar pentru a provoca tensiuni inutile între naţionalităţile care trăiesc pe teritoriul ţării”, consideră secretarul de stat maghiar.Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, după ce, la începutul acestei luni, Camera Deputaţilor a adoptat acest text de lege şi a respins solicitarea de reexaminare formulată de preşedinte.

Legea are ca obiect de reglementare declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon şi prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui Tratat.

În acest sens, autorităţile centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale şi reprezentanţii societăţii civile pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin material şi logistic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune poate include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, scrie Antena3.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat în mai această lege iniţiată de Titus Corlăţean şi Şerban Nicolae.

În iunie, şeful statului a sesizat la Curtea Constituţională a României (CCR) actul normativ, însă CCR a respins sesizarea de neconstituţionalitate.

Camera Deputaților au respins prima cerere formulată de președinte

În septembrie, preşedintele Iohannis a cerut reexaminarea actului normativ, însă legea a fost adoptată în forma iniţială, Camera respingând solicitarea şefului statului.

În motivarea cererii de reexaminare se arăta că legea trimisă la promulgare a generat numeroase critici, atât din partea experţilor, cât şi a organizaţiilor neguvernamentale.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, stat învins, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar.