Evenimentul Zilei > Actualitate > Unde trăiesc cei mai bogați, dar și cei mai săraci pensionari
Unde trăiesc cei mai bogați, dar și cei mai săraci pensionari

Unde trăiesc cei mai bogați, dar și cei mai săraci pensionari

Pensia medie a ajuns în România la o valoare de 1.771 de lei în prima lună din 2021.Bugetul alocat pentru 4,6 milioane de pensionari este de 106 miliarde de lei, în acest an. O pensie specială este de trei ori mai mare. Doar 60.000 de oameni primesc 10 miliarde de lei anual.

Potrivit datelor oferite de Casa Națională de Pensii Publice, creșterea pensiilor este de 11%, în ianuarie 2022 față de aceeași lună a anului trecut. La nivel național, în sectorul 1 al Capitalei trăiesc cei mai bogați pensionari. Aici pensia medie este de 2.614 lei pe luni. Cei 60.000 de pensionari din această zonă a Bucureștiului încasează lunar în total peste 2 milioarde de lei pe an.

În afară de sectorul 1, doar în alte patru județe se mai înregistrează pesii medii de peste 2.000 de lei pe lună: Hunedoara (2.347 de lei), Bucureşti (2.244 lei), Braşov (2.083) şi Gorj (2.007 lei).

Chiar dacă pare surprinzător ca în Hunedoara pensia medie să fie mai mare decât în București, situația este explicabilă.  „Hunedoara a fost cel mai industrializat şi cel mai urbanizat judeţ din România, a fost un judeţ al industriei grele. Oamenii au avut sa­larii mari, dar au lucrat în condiţii de muncă groaznice, au lucrat în mină, în combinate siderurgice, în centrul de cale ferată. Eu, când m-am angajat ca inginer metalurg la un combinat siderurgic din Hunedoara în 1986, aveam un salariu de 3.000 de lei, erau bani mulţi la acea vreme”, spune Petru Dandea, secretar general al Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa, citat de Ziarul Financiar.

Unde trăiesc cei mai săraci pensionari

În România, există și multe județe unde pensia media este mult mai mică, respectiv între 1.400 şi 1.500 de lei pe lună. Cei mai săraci pensionari sunt în : Botoşani, Giurgiu, Vrancea, Vaslui, Satu Mare, Călăraşi şi Bistriţa.

Anul acesta, bugetul alocat de guvern pentru pensiile publice este de 106 miliarde de lei. Pe lângă pensionarii din sistemul de asigurări sociale de stat, în România mai sunt 200.000 de persoane care încazează pensii speciale (foşti angajaţi ai MAI, MApN, SRI, SIE etc.). Bugetul lor se apropie de 10 miliarde de lei anual. Dacă facem un calcul simplu între bugete vedem că o pensie specială este , în medie, de trei ori mai mare decât una obișnuită.

Un salariat la un pensionar

În România sunt 4,6 milioane de pensionari și 4,9 milioane de salariaţi, ceea ce înseamnă că rata de dependenţă este de aproape 1 la 1.

„Pensiile sunt mici, deşi efortul salariatului, la un nivel al CAS de 25% (contribuţia de asigurări sociale plătită din salariu pentru pensie – n.red.), este foarte mare. Angajaţii plătesc un sfert din salariu contribuţie la pensie, iar salariile sunt destul de mici în România, de aceea şi pensiile sunt mici. Ca să crească nivelul pensiilor, trebuie să aducem 2 milioane de români din străinătate, să le dăm locuri de muncă cu salarii mari, pentru a creşte contribuţiile. Însă România are o rată de colectare a impozitelor de circa 30% din PIB, pe când Germania colectează circa 50%, acesta este un alt motiv. Cu o colectare atât de mică, nu îţi ajung banii de nimic niciodată”, a adăugat Petru Dandea.