Unde locuiesc cei mai educați europeni. Ce poziție ocupă românii în acest top

Unde locuiesc cei mai educați europeni. Ce poziție ocupă românii în acest top Sursa foto: Arhiva EVZ

Cele mai noi date puse la dispoziție de Eurostat dezvăluie o diferență semnificativă a nivelului de educație în Europa, cu variații notabile între țări.

Românii pe ultimul loc la educația superioară

Conform Oficiului European de Statistică Eurostat, circa o treime dintre persoanele adulte cu vârste între 25 și 74 de ani din Uniunea Europeană posedă o diplomă ce atestă absolvirea unei instituții de învățământ superior. Acest procent, însă, variază semnificativ între țări: Irlanda are aproape jumătate din populație cu studii superioare, în timp ce în România doar 17,4% au atins acest nivel. Vorbind de România, este de remarcat faptul că peste 60% dintre adulții cu vârstele arătate au studii medii și aproape 22% nu au nici măcar studii liceale.

După România, Italia a înregistrat cea mai mică pondere a absolvenților de învățământ superior, cu doar 18,5%. Germania a avut, de asemenea, un procent ușor sub media UE, de 31,5%.

Turcia a avut de departe cea mai mare pondere a populației cu un nivel scăzut de educație, două treimi (61,8%) din turci deținând un nivel de educație mai mic decât cel secundar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această indicatior se situa, de asemenea, sub 40% în patru state din UE, și anume Portugalia, Italia, Malta și Spania, potrivit cifrelor Eurostat din 2022.

Doar 5,4% dintre români au urmat cursuri de formare

În ceea ce privește educația adulților, învățarea pe tot parcursul vieții este esențială pentru actualizarea competențelor și cunoștințelor. Cu toate acestea, datele arată că doar 5,4% dintre adulții români au participat la cursuri de formare în ultimele 4 săptămâni.

Femeile sunt în general mai educate decât bărbații

Tendințele actuale arată, conform datelor furnizate de Eurostat, că ponderea absolvenților de învățământ terțiar în rândul tinerilor din Europa este în creștere semnificativă. Tot ca tendință, se observă că, în statele UE, femeile sunt în general mai educate decât bărbații, cu o proporție mai mare de absolvenți de învățământ superior în majoritatea țărilor europene.

Țările nordice și baltice au cel mai mare procent al absolvenților de învățământ superior, în timp ce Italia și România au înregistrat cele mai scăzute niveluri.

Ponderea populației cu studii superioare a fost semnificativ mai mică în țările candidate la UE, comparativ cu statele UE.