Aceasta a fost a douăzecea întrunire a Conciliului Cardinalilor, grupul de nouă cardinali pe care Papa i-a desemnat pentru a lucra la reformarea Curiei.

Descentralizarea, sau cedarea de sarcini, inclusiv în ceea ce privește „autoritatea doctrinală” a fost una dintre solicitările formulate la controversatul Sinod din 2015 de aceleași voci care au cerut respingerea învățăturii catolice privind sexualitatea umană, scrie Life Site News.

Conceptul „descentralizării sănătoase”, împreună cu termenii de „spirit de colegialitate episcopală” și de „sinodalitate”, a fost vehiculat începând cu Sinodul din 2015 dedicat Familiei și care a deschis ușa pentru împărtășirea catolicilor divorțați și recăsătoriți.

Printre propunerile luate în considerate de Consiliul Cardinalilor au fost și posibilitatea transferării anumitor atribuții ale dicasteriilor (tribunale bisericești care judecă procesele de divorț – n.r.) către episcopii sau conciliile episcopale, în scopul „descentralizării sănătoase”, a informat Radio Vatican.