Unchiul Sam și-a pierdut vocea? „Imaginea Americii de jandarm mondial va fi într-un declin". VIDEO
- Andreea Vlad
- 22 august 2021, 09:10
Decizia radicală a Statelor Unite de a se retrage din Afganistan, lăsând cale liberă talibanilor, rescrie total harta lumii și jocurile de putere geopolitică. În arena EVZ-Play, Robert Turcescu alături de invitații săi Liviu Mihaiu, Octavian Hoandră şi Mihail Neamţu au analizat ce semnificație are mutarea administrației Biden în contextul mai amplu al disputelor din jurul Afganistanului în ultimii 40 de ani.
Liviu Mihaiu a expus o perspectivă interesantă despre ceea ce consideră a fi un declin istoric al SUA.
Mihaiu: Imperiul american este în momentul istoric al căderii Imperiului Roman
„Noi am înlocuit Partidul Comunist Român cu ambasada SUA. Toată clasa politică trece pe la americani, politica noastră externă e subcontractată Americii. Imperiul american este în momentul istoric al căderii și decăderii Imperiului Roman. Acea intrare a oamenilor în Capitoliu seamănă foarte bine cu intrarea germanicilor în Roma.
Bin Laden a fost omul CIA-ului pregătit să preia Afganistanul, dar s-a schimbat planul. A apărut 9/11 și a fost nevoie de el să devină inamicul nr 1 al SUA. Un terorist de care liderul mondial avea atâta nevoie în planurile sale de a invada. Apoi Bin Laden a fost omorât de două ori. În celebra foto cu Hillary Clinton el era mort de mult în operațiunea cutare, asta o spune Benazir Bhutto într-un interviu cu David Frost. Știți rolul Pakistanului în finanțarea actualilor ocupanți ai Afganistanului, fiind aliatul strategic al SUA. A fost o punere în scenă necesară liderului Obama pentru a lua al doilea mandat. Noi nu am văzut nicio poză al lui Bin Laden mort. După interviu Bhutto a fost omorâtă".
Pe de altă parte, jurnalistul a remarcat că „imaginea Americii de jandarm mondial va fi într-un declin", în contextul în care oricum „după 9/11 democrația a fost într-un continuu declin".
Mihail Neamțu: E un moment de răscruce pentru istoria noastră occidentală
Politicianul Mihail Neamțu a introdus o perspectivă culturală asupra acestui conflict, care vorbește despre un conflict mult mai extins între Occident și Orient. „E o mare diferență între țările est-europene care au avut 500 de ani de istorie în lupta cu Islamul politic, și politicienii occidentali care nu cunosc istoria asta și subestimează forța Islamului. În următorii ani trebuie să vedem dacă la frontiera de est a UE și NATO va apărea o nouă generație de politicieni, care să înțeleagă ce înseamnă utopia comunistă și o amenințare sistemică, pe termen lung, a Islamului militarizat.
E ironia istoriei că în 15 august a căzut Kabulul, tot pe 15 august a murit Brâncoveanu. Sultanul Ahmed al IIl-lea l-a ucis în plin iluminism. Comportamentul în Orient nu s-a schimbat între 1714 și 2021. Barbaria e definiția unei lumi pe care noi nu o înțelegem. Sigur că unii câștigă bani grei. E un moment de răscruce pentru istoria noastră occidentală. 2021 e un an istoric, cu retragerea cu rușine din Kabul", a conchis Mihail Neamțu.
Emisiunea poate fi vizionată aici: