Unchiul lui Ștefan cel Mare, pus de Domn să aibă grijă de cetate. Hotin, alt județ pierdut

Unchiul lui Ștefan cel Mare, pus de Domn să aibă grijă de cetate. Hotin, alt județ pierdut

Era, pe vremuri, ținutul din marginea Poloniei și cuprindea cetatea Hotinului, menită să apere Moldova dinspre această parte.

Descrierea lui Iorga

Cetatea Hotinului , pe care profesorul N.Iorga o descrie astfel în cartea să « Neamul românesc în Basarabia » : «  Meșteri din Podolia sau italieni au lucrat Hotinul cel nou, pe la 1400.

Ei au făcut din piatră bine potrivită și amestecată cu linii de cărămidă, pentru podoabă, un masiv rotund de zidărie strașnică, ce se ridică drept pe malul Nistrului puternic. Turnuri se umflă pe la colțuri, tot așa de uriaș plănuite și aduse la îndeplinire.

Ne puteți urmări și pe Google News

În centru se făcură încaperi de rugăciune și locuința, și printre năruiturile de acum, printre multele schimbări, care au pierdut astăzi mai orice înfățisare, ramâi uimit când vezi semnele deosebitoare ale arhitecturii din veacul al XV-lea al Moldovei.

Casele acestea care au fost spoite cu roșu pentru haremul vreunui pașă, au ferești de piatră albă, în arcuri sfarâmate, și o ușe de biserică în care se taie trei rânduri de linii împodobite, că la ușa bisericii din Scânteie, clădită de Ștefan cel Mare.

Colo sus, pe zidul acela măreț, ferești mai mici au ciubuce de piatră săpată, care se taie în unghiuri drepte, și se vede chiar prin spărturi o poartă de șapte – opt arce în cadrele ei îndrasnețe, cari e desigur, cea mai frumoasă din toate vechile clădiri românesti.

Ea e sfarâmata în parte, drumul la dânsa s-a rupt, și ar trebui să te cățeri prin bolovanii risipiți că s-o vezi mai bine ».

Populația

După rezultatele provizorii ale recensamântului din 1930, județul Hotin numără de 395.345 locuitori.

La dată de 1 iulie 1937 cifra probabilă a populației județului Hotin a fost de 425.627 locuitori. Față de populația numărată la recensamântul din 1930 cifra aflată la 1 iulie 1937 și anume 395.345 reprezintă un spor natural de 30.282 locuitori în timp de 6 ani și jumătate, ceea ce corespunde unei creșteri medii de 7,7 %.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric