Un tatuaj într-o zonă vizibilă îți poate scădea șansele de angajare
- Mihnea Tăl ău
- 4 iunie 2019, 20:04
Un tatuaj făcut în adolescență, într-o zonă vizibilă, pe față, pe gât sau pe mâini, poate scădea serios șansele de angajare. Cu acest argument, artiștii tatuatori încearcă să îi convingă pe liceenii care vor un tatuaj să mai aștepte.
Tot mai mulți elevi sunt dornici să aibă un semn distinctiv la vedere. Legea le permite acest lucru dacă au între 16 și 18 ani și acordul părinților. Din păcate, unii tineri merg la saloane fără autorizație, care lucrează mai ieftin, dar cu multe riscuri, potrivit protv.ro.
Are o pereche de aripi verzi-albastrui tatuate pe ceafă şi pulpa piciorului stâng, învelită într-o folie prin care se vede cerneala unui alt tatuaj, proaspăt bătut. Elevul e în clasa a 10-a şi vrea o carieră în alimentaţia publică. Regulamentul şcolar general nu interzice ornamentele permanente pe corp-piercinguri şi tatuaje, aşa că tot mai mulţi liceeni aleg un model, apoi bat la uşa artiştilor. Ei spun că sunt multi tineri care vin fără ca părinții lor să știe.
Un ordin al Ministerului Sănătăţii de acum 5 ani permite tatuarea persoanelor cu vârste între 16 şi 18 ani doar dacă sunt însoţite de un părinte său tutore, care să semneze la faţa locului o asemenea declaraţie, cum că înţelege procedurile prin care va trece minorul. Saloanele oficiale au şi un asemenea registru al clienţilor, care arhivează detalii legate de tatuaj.
Tatuarea minorilor în zonele intime e interzisă, dar şi tatuajele vizibile sunt cu bătaie lungă. O ordonanţă din 2018 nu permite intrarea în examen a candidaţilor care vor să devină poliţişti, dar au tatuaje pe care uniforma de vară nu le acoperă. Iar un studiu făcut în Scoţia arata că, într-o selecţie de resurse umane, cei tatuaţi obţin scoruri mai slabe, deşi au aceeaşi pregătire ca cei netatuați. Iată de ce un artist olandez a amânat două decenii să îşi facă un desen pe craniu.