Evenimentul Zilei > Politica > Un SFERT de deputați CHIULESC înca din prima ședință de plen
Un SFERT de deputați CHIULESC înca din prima ședință de plen

Un SFERT de deputați CHIULESC înca din prima ședință de plen

Aproape un sfert dintre deputați au absentat în prima zi de lucru, după preluarea mandatului în Legislatura 2016-2020. Astfel, din totalul de 329 de deputați au fost prezenți doar 256, suficient cât să se întrunească cvorumul ședinței de plen.

Prima reniune de plen a Camerei a început cu imnul României. Ședința este condusă de Miron Ignat, care este președintele temporar al Camerei Deputaților. Ignat, în vârstă de 75 de ani, ales din partea comunității rușilor lipoveni din Romania, este asistat de către cei mai tineri patru deputați: Mara Mares (24 ani, PNL, Brașov), Andrei Pop (25 ani, PSD, Ialomița), Vlad Emanuel Durus (26 ani, USR, Maramureș) și Apjok Norbert (27 ani, UDMR, Maramureș).

Grupul parlamentar al USR a primit locuri în extrema stângă a sălii de plen a Camerei Deputaţilor, după PSD şi ALDE.

De regulă, grupurile Camerei Deputaţilor sunt aşezate în funcţie de criteriul putere – opoziţie: formaţiunile care formează coaliţia de guvernare stau într-o parte a sălii, iar partidele din opoziţie stau în cealaltă parte.

Totuși, în noul Parlament, s-a optat pentru o aşezare inedită: în partea dreaptă a sălii de plen au fost plasaţi deputaţii UDMR, urmaţi de cei ai PMP şi, spre mijloc, deputaţii liberali. Între cele trei formaţiuni care formează opoziţia şi PSD – ALDE, care formează puterea, au fost plasaţi deputaţii minorităţilor naţionale.

Pe partea stângă a sălii, începând din mijloc, au fost aşezaţi deputaţii social-democraţi, urmaţi de cei ai ALDE. În mod curios, în partea cea mai din stânga a sălii de plen, în grupul formaţiunilor aflate la putere, au fost plasaţi deputaţii USR.

viewscnt