Evenimentul Zilei > Justitie > ACUZAŢII GRAVE! Un ŞEF DIN SRI a furnizat nevestei SECRETE DE STAT. Dosarul a fost CLASAT de DNA
ACUZAŢII GRAVE! Un ŞEF DIN SRI a furnizat nevestei SECRETE DE STAT. Dosarul a fost CLASAT de DNA

ACUZAŢII GRAVE! Un ŞEF DIN SRI a furnizat nevestei SECRETE DE STAT. Dosarul a fost CLASAT de DNA

Noi documente furnizate de foşti ofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii (SRI) arată cum procurorii DNA au clasat un dosar în care şeful unei direcţii judeţene al serviciului secret este acuzat de scurgere de informaţii. Ofiţerul i-a furnizat nevastei secrete de stat care vizau fapte grave săvârşite de şeful ei, director de penitenciar.

Fostul ofiţer SRI Adrian Radu dezvăluie file dintr-un dosar grav, de scurgere de informaţii secrete, în care a fost implicat fostul său şef de la SRI Prahova, colonelul Constantin Marin. Faptele au fost cercetate de către Secţia Militară a DNA dar a fost clasat cu acordul Laurei Codruţa Kovesi, şefa procurorilor anticorupţie, “la ordinul lui Florian Coldea”, fostul prim-adjunct al directorului SRI, demis după dezvăluirile făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă.

Audiată ca martor într-un dosar deschis de Secţia Militară a DNA, locotenentul Georgiana Tomescu a declarat, sub jurământ, cum fostul ei şef de la SRI Prahova, Constantin Marin, a stopat transmiterea unor materiale către unitatea centrală şi “a diseminat informaţii clasificate despre anumite aspecte ce se petreceau în Penitenciarul Ploieşti”. Mai exact, şeful SRI Prahova i-a spus nevestei sale că subordonata lui are date care îl incriminează pe directorul Penitenciarului Ploieşti, comisarul şef de penitenciare Tiberiu Radu. La acea vreme, nevasta şefului SRI, Eugenia Simona Marin era adjunct al directorului de la penitenciar.

După ce a aflat de la soţul ei acuzaţiile care i se aduceau lui Tiberiu Radu, Eugenia Marin a început să facă presiuni asupra subordonaţilor, pentru a afla cine “a turnat” la SRI.

Fostul ofiţer SRI Georgiana Tomescu a furnizat informaţiile privitoare la faptele săvârşite de şeful ei într-o declaraţie de martor, dată pe 21 iulie 2014, într-o anchetă instrumentată de colonelul magistrat Nicolae Lupulescu, adjunct al şefului Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari din cadrul DNA – Central. Procurorul DNA cerceta, atunci, denunţul făcut de fostul ofiţer SRI Daniel Florea care l-a acuzat pe Constantin Marin de mai multe fapte de corupţie, multe dintre ele dezvăluite de Evenimentul zilei.

Iată ce declara locotenentul Georgiana Tomescu: “…Îi pot reproşa că din funcţia pe care o ocupa, de comandant, a încercat să stopeze unele demersuri informative pe care le derulam ca atribuţie de serviciu, a stopat transmiterea unor materiale către unitatea centrală şi, într-o situaţie pe care o cunosc, a diseminat informaţii clasificate despre anumite aspecte ce se petreceau în Penitenciarul Ploişti, în speţă către soţia lui. În cadrul activităţilor mele am aflat despre presupuse ilegalităţi derulate de directorul Penitenciarului Ploieşti”.

“Dosarul nr. 83/P/2014, ca şi toate celelalte dosare deschise la DNA, în baza unor denunţuri şi plângeri penale formulate atunci de doi ofiţeri SRI şi de fostul deţinut al Penitenciarului Ploieşti, Marius Geană (84/P/2014, 109/P/2014 şi 125/P/2014) au fost clasate <>, la ordinul lui Coldea!!”, susţine Adrian Radu.