Decizia CEDO vine la 11 ani după ce Barnevernet a luat băiețelul de lângă mamă, pe când acesta avea doar câteva săptămâni. Decizia CEDO reprezintă o premieră, dat fiind faptul că Norvegia nu a mai fost condamnată până acum pentru separarea copiilor de familie.

CEDO mai trebuie să judece alte 16 contestații împotriva statului norvegian, depuse de familii de naționalități diferite, pentru încălcarea drepturilor copiilor, părinților și ale vieții de familie.

„Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului din Franța a hotărât, cu un vot de 13 la 4 că Barnevernet a încălcat secțiunea 8 din CEDO în cazul Strand Lobben și alții împotriva Norvegiei.
Conform hotărârii Curții, agenția norvegiană a încălcat drepturile lui Trude Lobben și ale fiului ei asupra vieții de familie, Barnevernet fiind acuzat că nu a făcut o analiză adecvată a abilităților parentale ale mamei. De asemenea, agenția norvegiană este acuzată că nu a făcut o analiză suficient de pertinentă pentru a-și susține afirmația potrivit căreia copilul era vulnerabil, iar adopția a fost cea mai bună măsură în interesul minorului.

6 dintre cei 17 judecători ai Curții de Apel consideră că „autoritățile din prezenta cauză au eșuat încă de la început în scopul de a reuni copilul cu mama sa, însă imediat au stabilit că acesta ar trebui să crească într-o familie. Această presupunere este firul roșu care unește toate etapele procedurilor urmate, începând cu decretul privind luarea copilului de lângă mamă”.

Copilul, care acum are 11 ani, a fost scos din custodia lui Lobben în 2008 și ulterior a fost încredințat spre adopție unei familii, în 2011”, potrivit jurnaliștilor de la activenews.ro.

Și familia Bodnariu a dat în judecată Norvegia la începutul acestui an, după ce cei cinci copii ai soților au fost fost preluați pe 16 noiembrie 2015 în custodia statului norvegian.

În 2015, familiei Nan i-au fost luați cei doi copii, părinții fiind acuzați de abuz. Instanța a decis să respingă acuzațiile Barnevernet împotriva familiei Nan, iar cei patru au revenit în România.