Un ofiţer de poliţie de la DIICOT, reţinut în dosarul de şantaj al lui Sergiu Lucinschi

Un ofiţer de poliţie de la DIICOT, reţinut în dosarul de şantaj al lui Sergiu Lucinschi

Ofiţerul de poliţie de la DIICOT Constantin Comăneanu a fost reţinut de DNA pentru luare de mită, în dosarul în care Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, este acuzat de şantaj şi trafic de influenţă, cei doi urmând să fie duşi la ICCJ cu propunere de arestare preventivă.

Omul de afaceri Sergiu Lucinschi a fost reţinut pentru şantaj şi trafic de influenţă, ordonanţa de reţinere pentru 24 de fiind emisă luni, arată Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Anchetatorii l-au audiat pe Sergiu Lucinschi, după ce au făcut percheziţii la domiciliul acestuia din Voluntari, judeţul Ilfov.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), acesta fiind acuzat de luare de mită.

Presiuni pe un om de afaceri

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea altor persoane, a şantajat un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro, deşi acesta nu îi datora bani, spunând că doar aşa îşi va retrage o plângere penală formulată la DIICOT pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă. "De asemenea, inculpatul i-a promis omului de afaceri că va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează", au arătat procurorii în ordonanţa de reţinere.

Prins în flagrant

În acelaşi context, ofiţerul de poliţie de la DIICOT Constantin Comăneanu, care desfăşura activităţi specifice în acel dosar, i-ar fi solicitat o sumă de bani, iniţial neprecizată, printr-un intermediar, omului de afaceri şantajat de Lucinschi, afirmând că poate influenţa modul de soluţionare a cauzei. "Mai mult, pentru a-i întări încrederea, inculpatul Comăneanu Constantin, prin acelaşi intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu şi i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a şi întâmplat ulterior", au precizat procurorii. Având în vedere că informaţiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi dea intermediarului suma de 30.000 de euro, din cei 50.000 de euro pretinşi iniţial, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului său, susţin anchetatorii. În 30 martie, Comăneanu a fost prins în flagrant, după ce a primit de la intermediar 5.000 din cei 30.000 de euro daţi de omul de afaceri. DNA a precizat că în această cauză se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.