Un nou motiv de scandal între Marea Britanie și Uniunea Europeană. Se poate ajunge la tribunal

Un nou motiv de scandal între Marea Britanie și Uniunea Europeană. Se poate ajunge la tribunal Brexit. Sursa foto: Dreamstime.com

Sunt din nou discuții aprinse între guvernanții din Marea Britanie și oficialii Uniunii Europene. La mijloc este vorba despre reglementări ce vizează statutul vamal al Irlandei de Nord.

Guvernul din Marea Britanie şi-a prezentat oficial luni proiectul de lege care pune sub semnul întrebării în mod unilateral statutul vamal post-Brexit al Irlandei de Nord, în ciuda ameninţărilor cu represalii din partea europenilor, care consideră propunerea ilegală.

O nouă dispută între Marea Britanie și Uniunea Europeană

Publicarea acestui proiect, care potrivit Londrei nu încalcă dreptul internaţional, deschide un parcurs parlamentar ce ar urma să dureze săptămâni sau poate chiar luni şi va duce, dacă va fi adoptat, la revizuirea semnificativă a protocolului nord-irlandez negociat şi semnat de guvernul lui Boris Johnson în momentul ieşirii Marii Britanii din UE.

Londra susţine că nu mai poate aştepta, dată fiind paralizia politică produsă de protocolul nord-irlandez în provincia britanică. „Am fost foarte clari asupra faptului ca vom acţiona în mod legal”, a afirmat şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, la televiziune, conform Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

În replică, oficialii de la Comisia Europeană au ameninţat, luni, guvernul britanic cu acţiuni în justiţie. „Am luat notă cu mare îngrijorare de decizia adoptată astăzi de guvernul britanic de a depune un proiect de lege care anulează elemente esenţiale ale protocolului. O acţiune unilaterală afectează încrederea reciprocă”, a declarat vicepreşedintele CE Maros Sefcovic.

Care este miza legată de Irlanda de Nord

De asemenea, el a mai vorbit și despre posibilitatea de a relua procedura de infringement lansată împotriva Londrei în martie 2021 - care poate duce la sesizarea justiţiei europene - şi de a iniţia noi acţiuni.

Protocolul privind Irlanda de Nord urmăreşte să protejeze piaţa unică europeană după Brexit fără a provoca întoarcerea la o demarcare fizică între această provincie britanică şi Republica Irlanda, membră a UE, ceea ce ar putea pune sub semnul întrebării pacea.