Rusia nu va elibera prizonierii din Mariupol, spune un activist rus pentru drepturile omului. Care e planul lui Putin
- Dragoș Lefterescu
- 13 iunie 2022, 21:13
Vladimir Putin nu va fi de acord să îi dea înapoi Ucrainei pe militarii care au apărat combinatul Azovstal din Mariupol, spune activistul rus pentru drepturile omului Mark Feighin. El crede că liderul de la Kremlin îi va folosi pentru a-l doborî pe Vladimir Zelenski.
Mark Feighin spune că Federația Rusă nu va fi de acord cu schimbul de apărători capturați la Mariupol întrucât președintele rus Vladimir Putin îi va folosi pe apărătorii de la Azovstal pentru a șantaja autoritățile ucrainene sau pentru a submina poziția președintelui Volodimir Zelenski în fața cetățenilor din Ucraina.
În emisiunea proiectului „Ucraina Împreună”, difuzată de canalul de Youtube „Ukraine 24”, citat de Segodnia, avocatul și politicianul rus Mark Feighin a declarat că, dacă Putin va reuși să aducă conflictul în stadiul de negocieri, „își va continua șantajul, care se poate dovedi foarte eficient”.
Manevră contra lui Zelenski
„Cred că va încerca să-i folosească pe cei 2.500 de apărători de la Mariupol pentru a crea în interiorul Ucrainei o situație în care rudele acestor soldați sau opoziția politică de la Kiev va ajunge să ceară administrației să rezolve această problemă. Iar Zelenski nu o poate rezolva. El i-ar da bucuros pe toți prizonierii ruși pe care îi are în schimbul apărătorilor de la Mariupol, atât din Regimentul Azov, cât și din Forțele Armate ale Ucrainei”, a declarat Feighin.
„Dar problema este că Moscova nu este de acord cu acest lucru”, a explicat avocatul rus. El spune că „vor exista unele luări de poziție publice care vor crea o mare tensiune în Ucraina”.
„Am fost angajat în protecția prizonierilor politici ucraineni din Rusia până când am fost privat de statutul meu de avocat în 2018. Am urmărit cum au fost recrutați acești ostatici – oameni nevinovați au fost capturați în loturi din Crimeea”, a mai spus Feighin.
Separatiștii amenință cu uciderea apărătorilor Azovstal
„Nu ar trebui să te gândești la Putin ca fiind mai bun decât se crede el însuși. Cine ar putea crede că pur și simplu va schimba prizonieri de război ucraineni cu prizonieri de război ruși. Putin este un canibal”, a explicat Feighin.
Reamintim că liderul militanților din „DPR” (autoproclamata republică Donețk), Denis Pușilin, a declarat anterior presei ruse că pregătește un „tribunal internațional” pentru prizonierii ucraineni din Azovstal.
Dar, după cum a explicat Gleb Bogush, expert în drept internațional, „DPR” nu poate organiza un tribunal internațional, deoarece nu este un stat.
Va aproba Kremlinul execuțiile?
Potrvit dreptului internațional, există doar două părți aflate în conflict - Ucraina și Rusia. Astfel că întreaga responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă cu prizonierii de război ucraineni revine Federației Ruse.
Însă având în vedere că nu există un moratoriu asupra pedepsei cu moartea în autoproclamata republică Donețk, acolo sunt posibile execuții. Cu toate acestea, mai spus specialiștii, Kremlinul este puțin probabil să fie de acord cu acest lucru, pentru că uciderea prizonierilor este o crimă de război, care în acest caz nici măcar nu ar mai trebui dovedită.
Deocamdată, numărul luptătorilor care au părăsit Azovstal nu a fost încă declarat oficial de partea ucraineană. Potrivit Ministerului rus al Apărării, circa 2.000 de soldați ucraineni au fost capturați.
Important însă este faptul că nu toți luptătorii regimentului Azov au fost printre prizonierii de la Azovstal. Astfel, potrivit experților militari, având în vedere pierderile grele, rușii au capturat cel mult 200-300 de luptători Azov. Restul prizonierilor sunt, în mare parte, pușcași marini și polițiști de frontieră care și-au unit forțele cu regimentul în timpul apărării Mariupolului.