Războiul din Ucraina. Comandantul Batalionului Azov a luat legătura cu soția sa. Dezvăluiri din infernul de la Azovstal

Războiul din Ucraina. Comandantul Batalionului Azov a luat legătura cu soția sa. Dezvăluiri din infernul de la Azovstal

Războiul din Ucraina. Comandantul batalionului de la Azovstal, Denis Prokopenko, a reuşit să vorbească scurt cu soția sa, Kateryna. Ea a declarat că soldații capturați nu au fost supuși violenței şi că sunt reținuți în condiții „satisfăcătoare”. Nu sunt abuzați de ocupanți, a explicat ea. În schimb, nu s-a putut stabili dacă discuția a fost una liberă.

Comandantul regimentului Azov Denis Prokopenko a luat legătura cu soția sa. Kateryna Prokopenko și-a putut auzi soțul în timpul unui scurt apel telefonic. „A spus că e bine și m-a întrebat cum sunt”, a spus femeia. Legătura a fost întreruptă înainte ca el să poată vorbi mai detaliat despre ce este acolo.

„A spus că este „OK” și a întrebat cum sunt”, a spus Kateryna Prokopenko pentru The Guardian. Femeia susține că soldații capturați din Azovstal nu au suferit violențe din partea ocupanților ruşi.

Nu se știe dacă Denis Prokopenko a putut vorbi liber

Femeia a adăugat că are informații din alte surse despre condițiile de detenție a militarilor capturați. Potrivit acesteia, condițiile sunt „satisfăcătoare”. Ucrainenii sunt hrăniți, li se dă apă și cel puțin prizonierii nu au fost abuzați până acum.

Ne puteți urmări și pe Google News

Kateryna a subliniat că apelul telefonic al soțului ei a fost coordonat de guvernele Ucrainei și Rusiei prin Crucea Roșie. Prokopenko a spus că cei mai mulți dintre soldații răniți se află în închisoarea din Olenivka ocupată.

Comandantul regimentului Azov Denys Prokopenko.

Denis Prokopenko

Kateryna Prokopenko și soția unui alt ofițer Azov, Arseni Fedosyuk Yulia, au declarat că acordurile dintre Ucraina și Rusia prevăd înmormântarea corectă a soldaților căzuți și anumite condiții pentru prizonierii de război, inclusiv posibilitatea de a chema membrii familiei. Mai multe familii au primit deja apeluri de la militari în ultimele două zile.

Batalionul Azov a fost punctul central în justificarea Rusiei pentru invazie, care avea drept „scop – denazificarea”. Oficialii de la Kiev au sugerat că ar putea fi schimbați într-un schimb de prizonieri, dar unii oficiali ruși au cerut ca aceștia să fie judecați sau chiar executați pentru acuzații de „terorism”.

 

Kateryna Prokopenko, soția comandantului ucrainean al regimentului Azov care a condus apărarea lui Mariupol, Denys Prokopenko.

Kateryna Prokopenko

Reamintim, pe 17 mai, în Ministerul Apărării al Ucrainei a raportat începutul operațiunii de salvare a apărătorilor lui Mariupol blocați pe teritoriul uzinei Azovstal. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, pe 16 mai, 53 de persoane grav rănite au fost evacuate din Azovstal într-o unitate medicală din Novoazovsk. Alte 211 persoane au fost duse la Olenivka prin coridorul umanitar. Reuters a raportat, citând martori, că cel puţin şapte autobuze care transportau apărătorii ucraineni ai Mariupol au părăsit Azovstal.

Crucea Roșie nu a oferit mai multe detalii

Comitetul Internațional al Crucii Roșii, implicat în monitorizarea condițiilor prizonierilor de război, nu a oferit mai multe. „Ce se va întâmpla în continuare, desigur, nu știm, dar în acest moment există terți – ONU și Crucea Roșie – care controlează situația”.

Kateryna Prokopenko a lansat o organizație independentă pentru campanie pentru luptătorii Azovstal, care includ și grăniceri ucraineni și membri ai serviciilor de securitate ucrainene.

„Scopul organizației este să organizeze apeluri săptămânale cu cei ținuți prizonieri, să dezminți falsurile rusești despre băieții noștri, să ne asigurăm că condițiile lor rămân satisfăcătoare – un pat, medicamente, apă și mâncare și să milităm pentru eliberarea lor rapidă” a spus Kateryna, potrivit theguardian.