A 71-a zi de război. Trădătorul care i-a ajutat pe ruși să intre în Azovstal. Peste 600 ucraineni, morți. Primar spitalizat, după ce adjunctul său a fost răpit. FOTO/UPDATE

A 71-a zi de război. Trădătorul care i-a ajutat pe ruși să intre în Azovstal. Peste 600 ucraineni, morți. Primar spitalizat, după ce adjunctul său a fost răpit. FOTO/UPDATE Sursă: Facebook/ володимир зеленський

Este a 71-a zi de război în Ucraina. Civili, printre care femei și copii, sunt în continuare blocați în orașul Mariupol, din sud-estul țării, iar potrivit președintelui Volodymyr Zelensky, se impune o încetare a focului prelungită astfel încât autoritățile să se poată asigura că îi pot evacua pe aceștia în siguranță. Rusia a transmis că va da curs acestui demers. Între timp, atacurile cu rachete rusești continuă în întreaga țară. Iată ultimele actualizări privind războiul din Ucraina!

UPDATE 29: Cea mai mare termocentrală din Ucraina își oprește activitatea din cauza lipsei de cărbune.

Centrala termoelectrică Zaporizhzhia, de lângă orașul Enerhodar, a încetat să funcționeze deoarece ocupația rusă a orașului Enerhodar și ostilitățile în curs de desfășurare au perturbat aprovizionarea cu cărbune, a declarat primarul din Enerhodar, Dmytro Orlov.

UPDATE 28: Primarul din Chornobaivka, aflat la nord de Herson, a fost spitalizat, iar adjunctul său a fost răpit de ocupanții ruși, au transmis mai multe agenții de presă, după ce, în urmă cu trei zile, forțele rusești au capturat consiliul sătesc, interogându-l și apoi răpindu-l pe viceprimar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit autorităților ucrainene, edilul, pe nume Ihor Dudar, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a stat față în față cu rușii, care i-au percheziționat locuința.

UPDATE 27: Ministerul Culturii din Ucraina a anunțat că va elimina literatura de propagandă rusă din bibliotecile ucrainene.

„Ministerul Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei lucrează la eliminarea din fondurile bibliotecilor ucrainene a literaturii rusești de propagandă pentru a o înlocui cu literatură de înaltă calitate în limba ucraineană și cărți ale editorilor ucraineni”, se arată pe site-ul ministerului, potrivit agenției de presă Ria Novosti.

Instituția guvernamentală nu a precizat ce lucrări și autori vor fi retrași din biblioteci.

UPDATE 26: O înregistrare video de 22 de minute filmată de o dronă de supraveghere deasupra orașului ucrainean Popasna a arătat distrugerile impresionante care au fost provocate în așezările din regiunile estice Luhansk și Donetsk.

Materialul oferă, de asemenea, o altă perspectivă asupra importanței dronelor în războiul din perioada modernă, precum și asupra abordării rusești a luptei și a rezistenței de ultimă instanță a unităților ucrainene.

Înregistrarea video realizată cu drona arată că fiecare proprietate din mijlocul orașului este distrusă sau avariată. Cele mai multe par să fi fost lovite de artileria rusă sau de tiruri de rachete.

„Rușii nu distrug doar Popasna. Ei o șterg de pe harta regiunii Luhansk”, a comentat șeful Administrației militare regionale Luhansk, Serhiy Hayday.

Înregistrarea video realizată cu drona a fost postată inițial de un canal pro-rusesc de pe Telegram și pare să fi fost realizată de o dronă militară rusă, care ar fi fost folosită pentru a ajuta infanteria să vâneze ultimii apărători ucraineni din zonă.

CNN a geolocalizat și a confirmat autenticitatea videoclipului. Nu se știe exact când a fost filmat, dar în ultimele zile au avut loc lupte intense în Popasna.

Rusia neagă că a luat cu asalt uzina de la Mariupol

UPDATE 25: Kremlinul a negat informațiile potrivit cărora ar fi luat cu asalt oțelăria Azovstal din Mariupol, după ce apărătorii ucraineni au transmis că rușii au invadat uzina și că încearcă să o distrugă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat afirmațiile și a reiterat că luna trecută președintele rus Vladimir Putin a anulat oficial planurile de asalt al oțelăriei și, în schimb, i-a ordonat ministrului său al apărării să sigileze uzina „astfel încât să nu poată ieși nici măcar o muscă”.

Trădătorul de la Azovstal le-a arătat rușilor căile de acces

UPDATE 24: Rușii au găsit un trădător printre foștii muncitori de la Azovstal, care le-a arătat intrările în rețeaua de tuneluri și acum încearcă să intre în ele, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, Anton Gherashchenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne.

Este vorba despre un fost electrician, a precizat el. Oficialul ucrainean a menționat că principalul propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviev, a sosit miercuri la Mariupol în acest scop.

Nord Stream 2 va fi utilizat pentru nevoile interne ale Rusiei

UPDATE 23: Gigantul rus Gazprom a anunțat că va utiliza capacitatea onshore a gazoductului Nord Stream 2 pentru nevoile interne ale Rusiei.

Într-un comunicat publicat pe Telegram, compania a precizat că, din cauza faptului că gazoductul nu este utilizat în prezent, a decis să folosească gazul pentru a aproviziona regiunile din nord-vestul Rusiei.

Nord Stream 2 este o conductă de 1.200 km pe sub Marea Baltică, care a fost proiectată pentru a transporta gaz de pe coasta rusă de lângă Sankt Petersburg până la Lubmin, în Germania.

În februarie, Germania a suspendat procesul de acordare a unei licențe de operare pentru gazoductul dintre ea și Rusia, oprind efectiv proiectul până la noi ordine.

Transnistria își menține codul roșu de amenințare teroristă

UPDATE 22: Detalii suplimentare din Transnistria, care a transmis la începutul acestei săptămâni că a dejucat un atac cu drone despre care spune că a avut originea în Ucraina (Transnistria se învecinează cu Ucraina la vest).

Un nou raport îl citează pe ministrul de externe al Transnistriei, Vitaly Ignatiev, declarând: „Codul roșu crescut de amenințare teroristă rămâne în vigoare. Am reușit să neutralizăm drona care a zburat cu explozibili în direcția centrului de radio și televiziune Mayak. Am redus la minimum această amenințare, dar pericolul atacurilor teroriste rămâne în continuare valabil.

Drona care a fost neutralizată, am reușit să urmărim mișcările acesteia și totul sugerează că a fost lansată de pe teritoriul Ucrainei , la șase kilometri de granița cu Transnistria”.

Ucraina, acuzată de noi bombardamente în Belgorod

UPDATE 21: Satele rusești din Belgorod - Zhuravlevka și Nekhoteevka - au fost bombardate de Ucraina, fără a se înregistra victime, a anunțat guvernatorul regional Vyacheslav Gladkov, citat de agenția RIA.

Guvernatorul a spus că „o casă și un garaj au fost distruse în Nekhoteevka. Nu s-au înregistrat victime în rândul populației civile. Bombardamentele continuă”.

Regiunea Belgorod se învecinează cu Ucraina, la nord de Harkov.

Aproape 200.000 de copii ucraineni au ajuns în Rusia

UPDATE 20: Agenția rusă de știri RIA raportează că aproape 200.000 de copii din regiunile autoproclamate separatiste din Ucraina - Donetsk și Luhansk - au ajuns în Rusia, începând cu data de 24 februarie până în prezent.

RIA citează un reprezentant al serviciilor de urgență din Rusia care a declarat: „În total, 199.700 de copii au trecut frontiera de stat a Rusiei de la începutul conflictului, dintre care 2.100 în ultima zi”.

Autoritățile ucrainene au acuzat Rusia că efectuează deportări forțate din estul țării pe teritoriul pe care îl ocupă.

UPDATE 19: Germania se pregătește să furnizeze Ucrainei șapte obuziere blindate Panzerhaubitze 2000, scrie ziarul Die Welt, răspunzând astfel dorințelor explicite ale Kievului de a primi sprijin material sub forma unor sisteme de arme autopropulsate care pot lovi ținte la o distanță de 40 de kilometri.

Livrarea obuzierelor blindate, despre care sursa citată a relatat că se află în prezent în reparații și că nu vor fi gata de livrare până la sfârșitul lunii iunie, se crede că este o decizie politică ce contravine sfatului armatei germane, care a declarat că are nevoie de aceste vehicule armate pentru propriile nevoi.

Doar 40 din cele 119 obuziere Panzerhaubitze 2000 din arsenalul Bundeswehr sunt în prezent pregătite pentru utilizare, potrivit Die Welt.

UPDATE 18: Primele informații referitoare la cele 24 de atacuri lansate de forțele rusești în zonele rezidențiale din regiunea Luhansk, miercuri seară. În urma bombardamentelor, 5 civili și-au pierdut viața, a anunțat guvernatorul regional Serhiy Haidai.

UPDATE 17: Forțele ruse au bombardat o clădire rezidențială din Polohy, un oraș din regiunea Zaporizhzhia, ucigând o femeie din localitate, a anunțat Administrația militară regională Zaporizhzhia, potrivit publicației Kyiv Independent.

UPDATE 16: Colaboraționistul Kirill Stremousov a anunțat închiderea rețelelor sociale în regiunea Herson, în special blocarea Facebook și Instagram, a anunțat agenția de presă Nexta.

UPDATE 15: Forțele armate ucrainene au declarat că soldații ruși se concentrează pe anihilarea unităților ucrainene de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol.

„Ocupanții ruși își concentrează eforturile pe blocarea și încercarea de a distruge unitățile noastre din zona Azovstal. Inamicul a reluat ofensiva cu sprijinul avioanelor pentru a prelua controlul asupra uzinei”, a transmis armata în ultima sa actualizare.

Calea ferată națională a Ucrainei nu a cedat

UPDATE 14: Mirosul de sârmă arsă și de cauciuc încă persista în aer în jurul centralei feroviare de la periferia orașului Lviv miercuri dimineață, la câteva ore după ce incendiul a fost stins. Un grup de anchetatori strângea resturi de la rachetele rusești care au lovit acest loc cu o seară înainte. Acum servesc drept dovadă a încercărilor Rusiei de a distruge sistematic infrastructura cheie.

Centrala electrică din Lviv s-a numărat printre cele șase instalații feroviare din centrul și vestul Ucrainei vizate de forțele rusești marți seara, potrivit președintelui Căilor Ferate ucrainene, Olexander Kamyshin.

Loviturile coordonate au întrerupt pentru scurt timp alimentarea cu energie electrică în unele părți ale regiunii și au provocat întârzieri mari la peste 40 de trenuri.

„Au existat, de asemenea, întreruperi la stațiile noastre de pompare, care alimentează orașul cu apă”, a declarat viceprimarul din Lviv, Serhiy Kiral, pentru CNN. El a spus că au fost executate planuri de urgență pentru a se asigura că aprovizionarea cu apă nu a fost afectată de greve.

Atacul de marți marchează cel mai recent dintr-o serie de atacuri recente asupra infrastructurii țării, rețeaua feroviară fiind acum una dintre țintele cheie ale Rusiei. Totuși, calea ferată națională nu a cedat în fața bombardamentelor intense, scrie sursa citată.

UPDATE 13: Peste 600 de ucraineni au fost uciși peste noapte, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Reprezentanții instituției guvernamentale au arătat, într-o postare pe Telegram, că artileria rusă a lovit mai multe posturi și echipamente militare ucrainene în timpul nopții, inclusiv echipamente de aviație de pe aerodromul Kanatovo din regiunea centrală Kirovohrad și un mare depozit de muniție din orașul Mykolaiv, în sudul țării.

Cum vrea Putin să împiedice ucrainenii să lupte în Donbas

UPDATE 12: Cea mai recentă actualizare a informațiilor din partea Ministerului britanic al Apărării se concentrează asupra situației din Belarus, la nord de Ucraina, unde s-a raportat miercuri că au loc exerciții militare la scară largă.

Ministerul Apărării a transmis că forțele terestre belaruse au fost observate desfășurându-se din garnizoane pe teren pentru exerciții și că acest lucru face probabil parte din ciclul de pregătire de iarnă al țării.

Instituția guvernamentală a arătat că Rusia „va încerca probabil să umfle amenințarea reprezentată pentru Ucraina de aceste exerciții pentru a fixa forțele ucrainene din nord” și pentru a le împiedica să fie angajate în bătălia pentru regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Belarus, un aliat de lungă durată al Rusiei, a fost sancționat de Marea Britanie pentru că „a facilitat invazia din interiorul granițelor sale”.

UPDATE 11: Combinatul metalurgic Azovstal a devenit „prioritatea numărul unu” pentru conducerea politică și militară a Ucrainei, a declarat pentru BBC un consilier al ministrului Apărării din această țară. Iuriy Sak a spus că eforturile s-au concentrat pe apărarea vastului complex industrial și pe gestionarea evacuărilor ulterioare.

Azovstal este ultimul punct de rezistență ucraineană în orașul port de importanță strategică Mariupol - care, potrivit lui Sak, a devenit „inima” războiului. Consilierul a recunoscut că situația de la uzină a fost „extrem de dificilă” pentru trupele ucrainene.

Luptătorii ruși au lansat acum o ofensivă terestră, a spus el, după ce anterior s-au concentrat pe bombardamente aeriene și lovituri cu rachete.

„Suntem liniștiți și optimiști. Dar, bineînțeles, avem experiențe negative în ceea ce privește faptul că Rusia nu își respectă angajamentele”, a spus Sak.

Zelensky face apel la ONU să ajute răniții din Azovstal

UPDATE 10: Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a făcut apel la ONU să ajute la salvarea vieților ucrainenilor rămași blocați în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, care sunt și răniți.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu secretarul general Antonio Guterres, Zelensky a mulțumit ONU pentru evacuarea din oțelărie din această săptămână - în urma cărora au fost scăpate peste 100 de persoane -, dar a cerut ONU să „ajute la scoaterea tuturor răniților din Azovstal”.

„Viețile oamenilor care au rămas acolo sunt în pericol”, a spus Zelensky.

Se crede că aproximativ 200 de civili s-ar fi adăpostit în interiorul uzinei, arată ultimele informații.

Este posibil ca rușii să opereze uzina din Mariupol

UPDATE 9: Pentru prima dată, forțele rusești au reușit să pătrundă semnificativ în Azovstal, în Mariupol, și este posibil să opereze în interiorul uzinei siderurgice, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a situației militare.

Grupul a transmis că apărarea ucraineană a blocat în mare măsură avansurile rusești în estul Ucrainei. Până acum, forțele ucrainene au împiedicat forțele rusești să își unească ofensivele la sud-est de Izyum și la vest de linia de front Donetsk-Luhansk.

În vestul Ucrainei, încercările rusești de a întrerupe transporturile de ajutoare către Ucraina din țările occidentale și de a încetini eforturile de realimentare cu arme s-au dovedit, de asemenea, fără succes, a transmis institutul.

Forțele rusești au intensificat, joi, loviturile aeriene împotriva infrastructurii de transport din apropierea gărilor din Lviv și Transcarpatia, dar în cele din urmă nu au reușit să provoace pagube serioase.

UPDATE 8: Rusia a transmis că forțele sale au exersat miercuri lovituri simulate cu rachete cu capacitate nucleară în enclava vestică Kaliningrad, situată între Polonia și Lituania, de-a lungul coastei baltice.

Rusia a exersat simulări de „lansări electronice” ale unor sisteme mobile de rachete balistice Iskander cu capacitate nucleară, a transmis Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă.

Forțele rusești au exersat lovituri simple și multiple asupra unor ținte care imitau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructuri protejate, echipamente militare și posturi de comandă ale unui inamic simulat, potrivit AFP.

După efectuarea lansărilor „electronice”, militarii au efectuat o manevră de schimbare a poziției pentru a evita „o eventuală lovitură de ripostă”, a adăugat Ministerul Apărării. Exercițiile ar fi implicat peste 100 de militari.

Rusia a plasat forțele nucleare în stare de alertă maximă la scurt timp după invazia Ucrainei, la 24 februarie, iar președintele rus Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă că ar putea desfășura arme nucleare tactice, avertizând asupra unei represalii „fulgerătoare” în cazul în care Occidentul intervine direct în conflictul din Ucraina.

UPDATE 7: Ocupanții ruși au ridicat o statuie în Mariupol, relatează presa rusă.

Sursă: Twitter

Anterior, serviciile secrete ucrainene de informații au informat că ocupanții ruși pregătesc o paradă în Mariupol. În acest scop, ei îndepărtează urgent molozul și curăță străzile de cadavre și obuze neexplodate.

UPDATE 6: Un elicopter rusesc a fost scos din râul Dnieper.

UPDATE 5: Momentul în care o rachetă rusească a lovit un pod din Dnipro. S-a întâmplat marți, 3 mai.

Serghei Bratchuk, un purtător de cuvânt al guvernatorului regiunii Odesa, a declarat că ocupanții ruși au tras asupra podului, care a fost deja lovit de două ori de forțele rusești.

UPDATE 4: Noi informații despre victimele atacurilor aeriene rusești asupra orașului Kramatorsk, regiunea Donetsk. Potrivit presei ucrainene, 25 de persoane au fost rănite, iar 6 dintre ele au avut nevoie de spitalizare.

UPDATE 3: 90% din obuzierele promise de SUA ajung în Ucraina.

Potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, aproape 90.000 din cele 144.000 de muniții de proiectil promise pentru a fi cuplate cu cele 90 de obuziere primite au sosit în Ucraina.

UPDATE 2: Încă de la primele ore ale dimineții, sună sirenele în Kiev și Harkov, precum și în regiunile Dnipropetrovsk, Donetsk, Khmelnytsky, Cherkasy, Zhytomyr, Poltava, Ivano-Frankivsk, Kirovohrad, Vinnytsia, Volyn, Chernivtsi, Zakarpattia, Mykolaiv, Lviv, Ternopil, Odesa și Zaporizhzhia.

UPDATE 1: Statul Major General al Ucrainei a transmis, pe data de 5 mai, că Rusia a pierdut patru UAV-uri, trei rachete și două avioane (aeronave preliminare Su-30) în ultimele 24 de ore.

Știre inițială: Războiul din Ucraina continuă. În Mariupol, ultimii apărători ucraineni - în număr de aproximativ 200, potrivit ultimelor informații - așteaptă să fie salvați de la moarte. Președintele Volodymyr Zelensky a făcut apel la o încetare a focului prelungită pentru a se asigura că civilii pot fi evacuați în condiții de siguranță.

„Le sunt recunoscător tuturor celor care fac ca operațiunea de evacuare să fie un succes. Negociem și sperăm să continuăm să salvăm oameni din Azovstal, din Mariupol. Mai sunt încă civili, femei, copii. Avem nevoie de o încetare continuă a focului pentru a-i salva”, a declarat Volodymyr Zelensky.

Rusia susține că va întrerupe focul în Mariupol pentru trei zile

Rusia a transmis că va întrerupe atacul asupra oțelăriei siderurgice Azovstal, unde sunt adăpostiți ultimii civili rămași în viață, pentru trei zile. Se spune că încetarea focului va avea loc începând de astăzi - deși precedentele încetări ale focului în acest război au avut rezultate mixte.

Pagube la oțelăria Azovstal din Mariupol/ Sursă: Planet Labs PBC

Apărătorii ucraineni au dus „lupte dificile și sângeroase” împotriva trupelor rusești în interiorul oțelăriei, potrivit comandantului soldaților Regimentului Azov din interiorul uzinei Azovstal, locotenent-colonelul Denys Prokopenko.

„De două zile, inamicul a pătruns pe teritoriul uzinei. (...) Sunt mândru de soldații mei care fac eforturi supraomenești pentru a limita asaltul inamicului. Mulțumesc lumii întregi pentru sprijinul extraordinar acordat garnizoanei Mariupol. Situația este extrem de dificilă, dar noi continuăm să îndeplinim ordinul de a menține apărarea”, a transmis comandantul Denys Prokopenko.

Fum ridicându-se de la Azovstal, după ce forțele rusești au început să ia cu asalt oțelăria/ Sursă: Planet Labs PBC

Zelensky a declarat că este nevoie de utilaje grele pentru a scoate oamenii din adăposturile subterane, dar acest lucru este imposibil în timpul atacurilor.

Semne de bombardament intens la uzina siderurgică Azovstal/ Sursă: Planet Labs PBC

Peste 300 de civili au fost evacuați miercuri din Mariupol și din alte părți din sudul Ucrainei, potrivit ONU. Imaginile din satelit, realizate în aceeași zi, arată semne de bombardamente intense la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol.

Ucraina a recâștigat controlul asupra așezărilor de lângă Herson

În timp ce la Mariupol se duc lupte grele, ocupanții ruși concentrându-și eforturile pentru a bloca și a distruge unitățile ucrainene staționate în zona Azovstal, armata ucraineană a recâștigat controlul asupra mai multor așezări din jurul orașelor Mykolayiv și Herson din sudul țării, au transmis oficiali militari.

Datorită acțiunilor reușite ale apărătorilor ucraineni, forțele rusești „au pierdut controlul asupra mai multor așezări de la granița dintre regiunile Mykolayiv și Kherson”, se arată în cel mai recent raport de informații al Statului Major al forțelor armate ucrainene.

În același raport se mai arată că Rusia „provoacă tensiuni” în regiunea transnistreană din Republica Moldova.

Bombardamente pe timpul nopții în Donetsk

În timpul nopții, armata rusă a lansat, de asemenea, un atac de artilerie asupra orașului Kramatorsk, regiunea Donetsk. Au lovit partea centrală a orașului și cartierele rezidențiale, a spus jurnalistul Denis Kazanskyi, citat de agenția de presă Nexta.

Primarul din Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko, a raportat că lovituri aeriene rusești au vizat zone rezidențiale din oraș în cursul nopții, avariind cel puțin trei blocuri înalte, o școală și o grădiniță. În urma atacurilor au fost înregistrați 6 răniți.

Forțele ucrainene au respins 11 atacuri rusești în regiunile Donetsk și Luhansk, au transmis oficialii ucraineni.

Un alt jurnalist ucrainean a murit

În altă ordine de idei, un jurnalist ucrainean care s-a înrolat pentru a lupta împotriva invaziei rusă a fost ucis în afara orașului Izyum din nord-estul țării, potrivit informațiilor furnizate de președintele Volodymyr Zelenskiy.

Oleksandr Makhov, în vârstă de 36 de ani, este cel puțin al optulea jurnalist care a murit în mai mult de două luni de conflict.

Un elicopter rus a încălcat spațiul aerian al Finlandei

Referitor la situația aeriană, Ministerul finlandez al Apărării a anunțat că un elicopter al armatei ruse i-a încălcat spațiul. Asta în circumstanțele în care autoritățile finlandeze discută despre o potențială cerere de aderare la NATO.

„Tipul de aeronavă este un elicopter Mi-17, iar adâncimea presupusei încălcări este de aproximativ patru-cinci kilometri”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului, miercuri seară.

Incidentul a avut loc, potrivit acestuia, miercuri, la ora 10:40 (7:40 GMT).

Este a doua încălcare a spațiului aerian rusesc în acest an, după una precedentă în aprilie, ambele survenite în urma războiului din Ucraina. Un avion de transport civil aparținând armatei ruse a intrat pentru scurt timp în spațiul aerian finlandez pe 8 aprilie.

Experții au avertizat că Finlanda și Suedia vor fi probabil supuse unor acte de interferență rusească în momentul în care se gândesc dacă să adere sau nu la NATO ca mijloc de descurajare împotriva agresiunii din partea vecinului lor din est.

Marea Britanie ajută Ucraina cu 45 milioane de lire sterline

Atacurile cu rachete rusești continuă în întreaga țară, în timp ce Moscova încearcă să împiedice ca noi provizii de armament și echipamente să ajungă la trupele ucrainene care luptă împotriva avansului Rusiei în regiunea Donbas din estul țării, potrivit celei mai recente evaluări a apărării britanice.

Marea Britanie va oferi fonduri în valoare de 45 de milioane de lire sterline pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili din Ucraina și de la frontierele sale, a anunțat guvernul. Banii vor fi direcționați către agențiile ONU și organizațiile caritabile care oferă ajutor vital și sprijină supraviețuitorii violenței sexuale în această națiune devastată de război, relatează PA Media.

Acest lucru înseamnă că a fost alocat întregul pachet de ajutor umanitar de 220 de milioane de lire sterline al Regatului Unit pentru Ucraina. Ministrul de externe Liz Truss a declarat: „Marea Britanie a fost alături de poporul ucrainean pe tot parcursul acestui conflict. Fiind unul dintre cei mai mari donatori de ajutoare umanitare, vom continua să ne asigurăm că cei care duc greul războiului josnic al președintelui rus Vladimir Putin primesc ajutorul de care au nevoie pentru a salva vieți. Ajutorul britanic îi sprijină pe cei mai vulnerabili din Ucraina, în special femeile și copiii, care se confruntă cu un risc sporit de violență sexuală și exploatare”.

Serviciile secrete americane ajută Ucraina să ucidă generali ruși

Oficiali americani de rang înalt au declarat pentru New York Times că Statele Unite au furnizat informații despre unitățile rusești care au permis forțelor ucrainene să vizeze și să ucidă generali ruși pe linia frontului. Oficialii ucraineni au declarat că au ucis aproximativ 12 generali pe linia frontului, un număr care i-a uimit pe analiștii militari.

Ajutorul oferit de americani face parte dintr-un efort clasificat al administrației Biden de a furniza Ucrainei informații în timp real despre câmpul de luptă. Aceste informații includ, de asemenea, mișcările anticipate ale trupelor rusești, culese din recentele evaluări americane ale planului de luptă secret al Moscovei pentru luptele din regiunea Donbas din estul Ucrainei, au declarat oficialii. Oficialii au refuzat să precizeze câți generali au fost uciși ca urmare a asistenței americane.

Statele Unite s-au concentrat pe furnizarea locației și a altor detalii despre cartierele generale mobile ale armatei ruse, care se mută frecvent. Oficialii ucraineni au combinat aceste informații geografice cu propriile lor informații - inclusiv comunicații interceptate care alertează armata ucraineană cu privire la prezența unor ofițeri ruși de rang înalt - pentru a efectua lovituri de artilerie și alte atacuri care au ucis ofițeri ruși.