Alegerea numelui de botez al copilului. Motivul pentru care preoții nu recomandă două prenume

Alegerea numelui de botez al copilului. Motivul pentru care preoții nu recomandă două prenume

Pentru mulți părinți, căutarea unui nume potrivit pentru copil începe încă din primele luni ale sarcinii. Pare o sarcină dificilă, având în vedere că sunt atât de multe prenume care li se par potrivite și pe care ar dori să le poartă cei mici. Mulți caută nume interesante, inedite, care să atragă atenția. Preoții ortodocși nu sunt de acord ca un copil să fie botezat cu două nume. Ei recomandă unul singur, de preferat de sfânt ortodox.

Alegerea unui nume pentru viitorul copil ține de obiceiurile și tradițiile fiecărei familii. La români există obiceiul ca cel mic să fie botezat cu prenumele nașului, al nașei sau al bunicilor. În Franța, tradițional, primul născut poartă prenumele tatălui – obicei care intrase la un moment dat și în tradiția familiilor boierești de la noi. Dacă părinții se orientează și către un al doilea nume, acesta va fi ales din afara familiei.

Preoții ortodocși nu sunt de acord ca un copil să poarte mai multe nume. După părerea lor, a pune două sau mai multe nume aceleiași persoane, demonstrează „o împrăștiere și o împărțire între două unități valorice diferite”.  Potrivit doxologia.ro, atunci când omul are un singur nume, întreaga sa personalitate se concentrează în acel nume. Când o persoană poartă mai multe nume de botez, precum Ana Maria, de exemplu, el se va concentra pe unul singur, iar celălalt va rămâne de prisos.

„Nu se pun două nume la botez în veac. Numai unul şi ortodox! Niciodată să nu puneţi două nume la copii. Unul şi ortodox! Că părticica este pentru un suflet, nu pentru două. Aşa este!”, afirma părintele Ilie Cleopa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preoții recomandă un singur nume pentru copil

La rândul său, Nicolae Necula, fost decan al Facultății de Teologie din București și profesor de Liturgică este de părere că a pune două nume unui copil este neindicat deoarece oricum acesta este apelat cu un singur nume. Iar uneori chiar cu un diminutiv care le anulează pe toate.

„A existat și mai persistă încă practica de a pune două sau mai multe nume copiilor, ceea ce este complet neindicat și incomod, pentru că, în realitate, aceștia sunt chemați cu un singur nume de către cei din jur, iar uneori cu un diminutiv care le anulează pe toate celelalte, care rămân doar un balast scriptologic”, este de părere Nicolae Necula, comform sursei citate.

Cum se alege numele de botez

Tradiția conform căreia copilul era botezat cu numele ales de naș s-a pierdut, la noi. Asta pentru că părinții au propriile alegeri. Sunt situații în care nașul pune copilului un nume, iar părinții pe cel de-al doilea.

Biserica recomandă ca cei mici să primească nume de sfinți ortodocși, de obicei numele sfântului din ziua naşterii sau din zilele dinainte sau de după. O altă recomandare, din partea Bisericii ar mai fi ca cel mic să fie botezat cu numele al cărui hram îl poartă biserica de care aparţine copilul.

Pe de altă parte, copilul îşi primeşte numele chiar în ziua naşterii, cand este înscris în actele oficiale, la Oficiul Stării Civile, de către părinţi. Acelaşi nume este scris în certificatul de naştere, dar și certificatul de botez. Autoritățile civile nu au pretenție în legătură cu numele ce ar trebui date copiilor. Fiecare părinte este liber să aleagă orice nume dorește, cu condiția să fie decent și să nu-l pună pe purtător în situații penibile.