Un nou mister: „Unghiile COVID”. Cercetătorii, uimiți de noile descoperiri. La ce trebuie să fiți foarte atenţi
- Antonia Hendrik
- 16 iunie 2021, 14:54
Principalele semne ale Covid-19 sunt febra, tusea, oboseala, pierderea simțului gustului și mirosului, dar au fost observate noi semne ale bolii. Virusul pare să aibă un impact puternic asupra unghiilor.
Un simptom este un semn roșu în formă de semilună peste zona albă de la baza unghiilor. Acest lucru pare să se prezinte semne legate de COVID. Pacienții observă acest lucru la mai puțin de două săptămâni după ce au fost diagnosticați. Dacă acest tipar apare astfel ar putea fi exclusiv o indicație a unei infecții COVID-19.
O posibilă cauză ar putea fi deteriorarea vaselor de sânge asociate cu virusul în sine. Alternativ, se poate datora răspunsului imunitar împotriva virusului, cauzând mini cheaguri de sânge și decolorare.
Semne de stres fizic
Liniile lui Beau apar atunci când există o întrerupere temporară a creșterii unghiilor din cauza stresului fizic asupra corpului, cum ar fi o infecție, malnutriție sau efectele secundare ale medicamentelor, cum ar fi cele pentru chimioterapie. Deși, în acest moment, cercetătorii spun că este plauzibil ca acestea să fie cauzate şi de COVID-19
Alte descoperiri neobișnuite la unghii după Covid
Pe lângă cele două cauze de mai sus, cercetătorii au înregistrat și alte apariții neobișnuite. Unghiile unei paciente s-au slăbit de la baza unghiei și au căzut în cele din urmă, la trei luni după infecția ei. Acest fenomen este cunoscut sub numele de onicomadeză și se crede că se întâmplă din motive similare cu liniile lui Beau care apar..
Un alt pacient, la 112 zile după testarea pozitivă, s-a trezit cu unghiile la vârf portocalii. Nu s-a administrat niciun tratament iar culoarea persistă. Mecanismul care stă la baza acestui fapt este necunoscut.
Și într-un al treilea caz, un pacient a prezentat pe unghii linii albe orizontale. Acestea sunt cunoscute sub numele de linii Mees. Au apărut la 45 de zile după testarea pozitivă pentru COVID-19.
Totul este un mister...deocamdată
Deși aceste trei afecțiuni au urmat după o infecție cu COVID-19, nu se poate spune încă dacă au fost cauzate de boală. Este încă o cale lungă pentru a confirma o legătură clară între aceste modificări la unghii și COVID-19, precum și mecanismele din spatele lor.
În plus, chiar dacă există o legătură, este important să ne amintim că nu toți pacienții cu COVID-19 vor avea aceste afecțiuni ale unghiilor. Și unele dintre aceste anomalii nu înseamnă neapărat că cineva a avut COVID-19. În cel mai bun caz, ar trebui să le considerăm ca potențiali indicatori ai unei infecții anterioare - și nu ca o dovadă definitivă, scrie sciencealert.