Un nou furnizor de gaze pentru Europa care încearcă să scape de dependența de energia rusească

Un nou furnizor de gaze pentru Europa care încearcă să scape de dependența de energia ruseascăSursa: Arhiva EVZ

Europa vrea să importe gaze din Azerbaidjanul, pentru a-și reduce dependența de Rusia. Până acum livrările au fost limitate din cauza problemelor de infrastructură. UE se teme că Moscova va sista total livrările de la gaze.

Uniunea Europeană a propus țărilor membre un acord cu Azerbaidjanul în ceea ce privește importul de gaze pentru a reduce dependența de energia rusească.

Oficiali de rang înalt azeri spun de mult timp că statele europene i-au abordat pentru a cumpăra gaze de la Azerbaidjan. Această ţară exportă deja în UE printr-un gazoduct propriu, dar livrările au fost limitate de lipsa infrastructurii de conducte.

Bulgaria, spre exemplu, are acces la gazele azere, dar Ungaria şi România nu pentru că au fost întârziate lucrările la un interconector esenţial între Grecia şi Bulgaria.

Acord strategic

Oficialităţile azere au dezvăluit că în prima jumătate a acestui an ţara lor a exportat în Europa 5,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Clienţi îi sunt şi Turcia şi Georgia, potrivit EUobserver.

„Părţile aspiră să sprijine comerţul bilateral cu gaze naturale, inclusiv prin exporturi spre Uniunea Europeană, via Coridorul Sudic de gaze, în valoare de cel puţin 20 de miliarde metri cubi pe an în 2027, în conformitate cu viabilitatea comercială şi cerere de pe piaţă", se arată în documentul UE consultat de Reuters şi care este datat 11 iulie.

Anul trecut, conducta Trans-Adriatică (TAP), porţiunea finală a Coridorului Sudic de gaze, a adus peste opt miliarde de meri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan în mai multe ţări din Europa precum Italia.

Exporturi mai mari

Exporturile din primul semestru sunt cu 25% peste cele din aceeaşi perioadă a anului trecut. Serbia, în mod tradiţional un aliat al Rusiei, a anunţat că intenţionează să-şi diversifice sursele de energie accesând gaze azere. Turkmenistan, ţară săracă în resurse energetice, intenţionează să importe gaze din Azerbaidjan şi are de gând să devină exportator către UE. Turcia exportă deja gaze în Bulgaria, care nu mai primeşte gaze de la Rusia, potrivit zf.ro.

Îngrijorările cu privire la posibilitatea unor noi reduceri ale livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa s-au înmulţit săptămâna aceasta, după ce grupul rus Gazprom a demarat lucrările de mentenanţă la gazoductul Nord Stream 1. Mai mult, guverne şi companii au avertizat că Moscova ar putea prelungi perioada în care conducta Nord Stream 1 va fi nefuncţională sau chiar ar putea sista total livrările către Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News