Evenimentul Zilei > International > Un nou caz George Floyd? Scandal între Belgia și Slovacia
Un nou caz George Floyd? Scandal între Belgia și Slovacia

Un nou caz George Floyd? Scandal între Belgia și Slovacia

Autoritățile din Slovacia protestează împotriva brutalității manifestată de poliția belgiană în cazul unui cetățean slovac.

Ministrul slovac de externe, Ivan Korcok, şi-a manifestat indignarea după ce, în spațiul public au apărut mai multe imagini în care un cetățean slovac este tratat cu brutalitate de mai mulți o polițiști belgieni. De altfel, persoana respectivă a și murit, mai apoi, în custodia poliției.

În înregistrarea care a stârnit protestul autorităților din Slovacia se observă și cum o polițistă belgiană face salutul nazist în timpul imobilizării bărbatului.

„La fel ca tot publicul slovac, sunt şocat de înregistrarea publicată de presa belgiană şi de brutalitatea cu care ofiţerii de poliţie belgieni îl tratează pe cetăţeanul nostru Jozef Chovanec”, a declarat ministrul Ivan Korcok.

El a făcut aceste afirmații în timpul unei întâlniri cu omologul său german Heiko Maas, care s-a desfășurat la Bratislava.

„Acest tip de practici este inacceptabil şi nu-şi are locul într-o societate democratică”, a mai spus şeful diplomaţiei slovace, care a anunţat că a trimis autorităţilor belgiene o notă de protest şi le-a cerut să efectueze o investigaţie completă.

Incidentul la care a făcut referire ministrul slovac de externe s-a petrecut î urmă cu doi ani, în noaptea de 23 spre 24 februarie 2018, pe aeroportul Charleroi. Un pasager de origine slovacă, în vârstă de 38 de ani, Jozef Chovanec, care avea un comportament agitat şi a trecut peste filtrul de securitate, a fost reținut de poliția belgiană. El a fost agresat de polițiști în celula în care a fost încarcerat, iar, câteva zile mai târziu, a decedat.

Imaginile care fac lumină

După doi ani, văduva bărbatului, nemulțumită de procedurile greoaie care întârzie clarificarea acestei situații, a prezentat presei o înregistrare surprinsă de o cameră de supraveghere din celulă.

În imagini se poate observa cum șase poliţişti intervin să-l încătușeze pe slovac, după ce s-a lovit cu capul de un perete și a început să sângere. Pentru a-l imobiliza, unul dintre aceștia se aşează peste bărbatul culcat la pământ, pe o saltea, în timp ce o poliţistă, rămasă în picioare, face salutul nazist. Jozef Chovanec a fost resuscitat, dar a intrat în comă şi a murit mai târziu.

După apariția clipului, adjunctul şefului poliţiei federale belgiene, André Desenfants, s-a autosuspendat din funcţie până la finalul anchetei privind această intervenție.

Poliţista care a făcut salutul nazist a fost mutată într-un alt serviciu în care nu intră în contact cu publicul, potrivit Ministerului de Interne belgian.

Poliția iarăși s-a trezit târziu… Acum caută petrecăreții de la botezul Cămătarilor

Fostul șef al Poliției Economice, trimis în judecată pentru mită. Ce șpagă ar fi primit

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.