Numirea pe criterii de „nepotism” a unor directori sau administratori la companiile controlate de stat devine o practică tot mai des folosită de guvern. Spre exemplu, la compania EnergoNuclear, care are rolul de a construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, printre propunerile pentru Consiliul de Administraţie figurează şi Ana Georgia Babici, director în cadrul Ministerului de Finanţe.
Potrivit unor surse din piaţa de energie, Ana Babici este fiica preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) Petru Lificiu. ANRE este „arbitrul” pieţei de energie electrică şi verifică chiar şi Nuclearelectrica, respectiv EnergoNuclear.
Contactat de EVZ, Lificiu a precizat că a aflat din presă despre această numire. „Fiica mea este un bun specialist în finanţe, probabil că pentru asta a fost propusă”, a spus şeful ANRE, iritat de întrebare. „Am aflat şi eu acum de la presă, nu ştiu mai multe...”, a adăugat acesta. Până la închiderea ediţiei, Ana Georgia Babici nu a putut fi contactată. „O problemă de moralitate”
Potrivit avocatului Mihai Mareş, directorul reprezentanţei Garrigues în România, numirea fiicei lui Lificiu în CA al Energo- Nuclear nu reprezintă un conflict de interese sau o încălcare a legii. „Este o practică des întâlnită. E mai mult o problemă de moralitate. Nepostimul e criteriul de bază pentru astfel de numiri”, a spus Mareş. El a dat ca exemplu şi numirea lui Ionuţ Costea, cumnatul liderului PSD Mircea Geoană, la conducerea EximBank. Un alt avocat spune că atâta timp cât propunerea a fost făcută de o altă instituţie nu se încalcă legislaţia.
„Nu putem spune că a fost încălcată vreo lege prin numirea fiicei în consiliul de administraţie al unei instituţii verificate de tatăl ei, atâta vreme cât procedura a fost făcută de o instituţie terţă. Pot fi ridicate semne de întrebare doar referitoare la moralitatea acestei situaţii, nu şi la legalitatea ei”, a declarat, pentru EVZ, un specialist în materie de administraţie publică. Şi PNL şi-a pus un reprezentant Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, care deţine 51% din compania de proiect, a numit încă cinci persoane, iar Fondul Proprietatea - un membru. Din partea Fondului Proprietatea a fost propus în Consiliul de Administraţie Dumitru Cocea, fostul director de cabinet al lui Varujan Vosganian, ministru al economiei şi finanţelor în cabinetul Tăriceanu. În perioada 2007-2008, Cocea a fost membru în mai multe companii aflate „sub umbrela” Ministerului Economiei (ME).
Ceilalţi membri numiţi de ME, instituţie în subordinea căreia se află Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN), sunt Tudor Şerban, secretar de stat în ME, Pompiliu Budulan şi Ionel Bucur - director general, respectiv director general adjunct al SNN -, Adrian Radu - secretar general adjunct al ME, Radian Tufă - secretar general al Ministerului Transporturilor.
Aceste propuneri au fost aprobate şi de investitorii privaţi ai EnergoNuclear, respectiv Enel (Italia), Electrabel (filiala belgiană a grupului francez GDF Suez), CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania), RWE (Germania) şi ArcelorMittal România. Şi companiile private şi-au desemnat reprezentanţii în Consiliul de Administraţie. Potrivit blogului vot.ro, reprezentantului companiei Enel este Cosmin Predoiu, fratele ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu.
INVESTIŢII
Proiect de patru miliarde de euro Construcţia propriu-zisă pentru reactoarele 3 şi 4 va începe în 2010, urmând ca abia peste 6 ani să fie puse în funcţiune. Este posibil să mai apară unele întârzieri, astfel ca proiectul să fie prelungit până în 2017. Costul estimat pentru cele două reactoare nucleare este de 4 miliarde de euro, mai mare cu 25% faţă de estimarea făcută în urmă cu doi ani. Fiecare unitate va avea o putere instalată de 720 MW. În prezent, centrala de la Cernavodă funcţionează cu două dintre cele cinci reactoare. Cele două unităţi asigură circa 18% din consumul naţional de energie electrică.
CUMETRII
Cumnatul lui Mircea Geoană are lipici la funcţii publice Ionuţ Mircea Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a intrat în linie dreaptă pentru o nouă funcţie într-o instituţie de stat. El a fost propus la începutul săptămânii de Adriean Videanu pentru un post în Consiliul de Administraţie al Transelectrica, una dintre cele mai importante companii din portofoliul Ministerului Economiei. Promovarea girată de Videanu vine la puţină vreme după ce Costea a fost numit preşedintele băncii de stat Eximbank. În septembrie 2007, în timp ce era şeful Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, reprezentanţii Fondului Proprietatea l-au promovat pe cumnatul liderului PSD în CA al Societăţii Naţionale Romgaz. În perioada guvernării CDR, Costea a fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor. În perioada respectivă, numele lui a fost vehiculat în scandalul „Şpaga suedeză” privind returnarea unei datorii de 120 de milioane de dolari către Suedia. (Liviana Rotaru)