Un nou bilanț catastrofal al tragediei din Bierut. Câți oameni și-au pierdut viața

Un nou bilanț catastrofal al tragediei din Bierut. Câți oameni și-au pierdut viața

Cele două explozii uriaşe din portul din Beirut care au distrus marţi cartiere întregi în capitala Libanului s-au soldat cu cel puţin 100 de morţi şi peste 4.000 de răniţi, a anunţat miercuri Crucea Roşie libaneză, informează AFP şi Reuters.

„Se pare că a fost un depozit care avea materiale explozive confiscate de ani de zile şi s-ar părea că ar fi vorba de materiale foarte explozive”, a declarat directorul general al Siguranţei generale, Abbas Ibrahim, care s-a deplasat în zonă. „Serviciile în cauză efectuează ancheta în acest caz, vor spune care este natura incidentului”, a adăugat el.

Sediul Ambasadei României din Liban are avarii minore, în urma exploziilor produse marţi la Beirut, iar personalul misiunii diplomatice române este în afara oricărui pericol, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Premierul libanez Hassan Diab a cerut marţi „ţărilor prietene” să ajute Libanul, după exploziile puternice care au zguduit portul din Beirut şi care s-au soldat, potrivit unui nou bilanţ, cu cel puţin 50 de morţi şi 2.750 de răniţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Lansez un apel urgent tuturor ţărilor prietene şi celor care iubesc Libanul să ne fie alături şi să ne ajute să ne vindecăm rănile profunde”, a menţionat premierul.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu va trece fără ca cei responsabili să plătească. Cei responsabili de această catastrofă vor trebui să plătească preţul”, a avertizat premierul libanez în cadrul unei alocuţiuni televizate.

Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză, transmite miercuri AFP.

„Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie”, a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

„Este inacceptabil şi nu putem să păstrăm tăcerea în această problemă”, a adăugat şeful executivului libanez, conform informaţiilor oferite de un purtător de cuvânt în cadrul unei conferinţe de presă.

Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor.

„Nu vom cunoaşte liniştea până când nu vom găsi persoana responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat ca să dea socoteală”, a promis premierul.

Consiliul Suprem de Apărare a recomandat guvernului să declare „stare de urgenţă” timp de două săptămâni în Beirut. În această perioadă, o „putere militară supremă va fi responsabilă de toate prerogativele în materie de securitate”, potrivit comunicatului dat publicităţii la încheierea reuniunii.