Un nou armistițiu a intrat în vigoare între Armenia și Azerbaidjan, Oare cât va dura?

Un nou armistițiu a intrat în vigoare între Armenia și Azerbaidjan, Oare cât va dura?

Armenia şi Azerbaidjanul au anunţat un "armistiţiu umanitar" cu începere de sâmbătă la miezul nopţii, potrivit declaraţiilor ministerelor de externe ale celor două ţări, notează AFP.

"Republica Armenia şi Republica Azerbaidjan au convenit un armistiţiu umanitar cu începere din 18 octombrie, ora locală 00.00", a declarat Ministerul armean de Externe, diplomaţia azeră confirmând într-o declaraţie identică.

Este a doua oară când cele părţile implicate încearcă să ajungă la un acord de încetare a focului după trei săptămâni de lupte care au făcut sute de morţi în Nagormo-Karabah.

Anunţul intervine în contextul în care ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a discutat telefonic în cursul serii cu omologii săi armean şi azer şi a insistat în privinţa "necesităţii unei respectări stricte" a armistiţiului încheiat sâmbăta trecută la Moscova, potrivit diplomaţiei ruse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Azerbaidjanul a obţinut câştiguri teritoriale în aceste trei săptămâni, dar fără să învingă în bătălia decisivă. Până în prezent, Baku nu a dezvăluit preţul conflictului, nepublicând niciun bilanţ militar, material sau uman.

Separatiştii afirmă că au ucis mii de oameni, recunoscând că au fost nevoiţi să cedeze teren, dar afirmă că "ţin situaţia sub control". Oficial, ei au pierdut circa 700 de oameni şi majoritatea celor 140.000 de locuitori au fost deplasaţi.

Pe lângă o potenţială criză umanitară, comunitatea mondială se teme de internaţionalizarea conflictului, Turcia sprijinind Azerbaidjanul. Armenia, care îi susţine financiar şi militar pe separatişti, este într-o alianţă militară cu Rusia, reaminteşte AFP, citată de Agerpres,

Armistițiul umanitar este extrem de fragil, având în vedere faptul că survine la numai câteva ore după chemarea la răzbunare a președintelui azer. Vă reamintim că 13 civili azeri au fost în bombardamentul din timpul nopţii trecute asupra localității Ganja, al doilea oraş ca mărime al ţării.

Cu câteva ore înainte de bombadramentul din Gandja, lovituri vizau capitala separatiștilor, Stepanakert, și orașul Șușa din Nagorno-Karabak, de unde majoritatea locuitorilor fugiseră de la începutul ostilităților din 27 septembrie.

Alertă din UE pentru români! Mare atenție, aceste măști nu vă protejează!

Germania, fascinată de „secretul” Primei Doamne din România