Un mister încă nelămurit: cine a penetrat primul secretele NATO, rușii sau românii? Istoria secretă

Un mister încă nelămurit: cine a penetrat primul secretele NATO, rușii sau românii? Istoria secretă

În fiecare vară-toamnă, când în școlile de spionaj din toată lumea este rememorat cazul cârtiței Georges Paques, arestat la Paris, în 1963, se pune problema: cine a penetrat primul structurile NATO, generalul român Mihai Caraman, prin rețeaua care îi poartă numele, sau agentul dublu, KGB-CIA, Anatolie Golitsyne, cu a sa ”Rețea de Safire”!

Despre Caraman am vorbit de multe ori, pe evz.ro, pe evenimentulistoric.ro și în paginile revistei Evenimentul Istoric, dar cazul Paques-Golitsyne este mai puțin cunoscut.

Funcționar de vârf în diverse ministere din Guvernul francez, Paques ajunge în anii 1960 în Ministerul Apărării. Era agent sovietic, însă, de la sfârșitul Războiului Mondial! Furnizase date despre apărarea Berlinului de Vest și peste 200 de fișe biografice ale unor înalți funcționari.

În octombrie 1962 devine adjunct al șefului Biroului de Presă al NATO! Golitsyne era deja agentul său de legătură, dar, în 1963, când îl ”toarnă” la CIA, Paques avea întâlnire cu un alt agent. Golitsyne avea să moară, în 2008, având cetățenie americană.

Pe de altă parte, dosarele spionajului românesc arată că, între iulie 1960 și mai 1962, România a furnizat 636 de documente sustrase de la NATO, toate obținute prin ”cârtițele” lui Caraman.

Privind cronologia putem spune că Mihai Caraman ”penetrase” centrala NATO înaintea rusului cu mai bine de un an.

Cum aranjarea taberelor militare s-a schimbat de atunci, problema mai ține acum de mândria profesională.

Un element inedit este că Paques, credincios, a acceptat să își recunoască faptele doar într-o spovedanie față de un preot catolic, da, împotriva oricărei cutume, la spovedanie au asistat și ofițerii care îi instrumentau dosarul!

Ne puteți urmări și pe Google News