Klaus Iohannis poate să devină șeful NATO. Informații explozive despre viitorul președintelui

Klaus Iohannis poate să devină șeful NATO. Informații explozive despre viitorul președintelui

Klaus Iohannis ar putea fi viitorul șef al NATO, după ce mandatul lui Jens Stoltenberg, actualul secretar general al alianței va expira.

Mandatul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg va expira în luna septembrie a anului viitor. Iar potrivit unor informații de ultimă oră, numele lui Klaus Iohannis s-ar afla pe o listă scurtă a posibililor înlocuitori ai acestuia, în funcția de secretar general.

Informația a fost prezentată de defenseromania.ro, conform căreia, președintele Klaus Iohannis s-ar afla printre cei care ar putea prelua mandatul celei mai importante alianțe militare din lume. De altfel, o altă publicație europeană, Politico, îl plasezează pe șeful statului printre favoriți.

Jens Soltenberg își încheie mandatul în 2022

Jens Stoltenberg, fost prim ministru al Norvegiei, conduce NATO din toamna anului 2014, iar cei de la Politico încearcă să anticipeze cine îi va lua locul după 2022. Un anunț oficial se va fi făcut, cel mai probabil, la summitul NATO de la Madrid, de anul viitor.

Deși din analiză reiese că ar fi timpul ca NATO să aibă la conducere o femeie, nu este exclusă nici varianta ca alianța să fie preluată de un lider din țările foste comuniste, iar printre cei mai bine plasați ar fi președintele României. O astfel de decizie ar reprezenta și un semnal pentru Federația Rusă și Vladimir Putin.

Printre numele favorite se numără Dalia Grybauskaite, fostă președintă a Lituaniei și Kersti Kaljulaid, actuala președinte a Estoniei. Totodată, un alt nume vehiculat este Kolinda Grabar-Kitarovic, fosta președintă a Croației. Aceasta este destul de controversată după ce în campania din 2019 a accelerat pozițiile de centru-dreapta conservatoare.

Klaus Iohannis pe lista scurtă

Pe de altă parte, analiza arată că printre favoriții estici s-ar afla și Klaus Iohannis, în contextul în care țara noastră este unul din membrii care au atins pragul de 2% din PIB pentru Apărare. România este un pilon esențial în Flancul Estic.

Un alt nume vehiculat este cel al lui Mark Rutte, actualul premier al Olandei. Totodată, pe aceași listă se mai află alte două femei. Este vorba despre Sophie Wilmes, actualul ministru de externe al Belgiei, și fost premier.

În prezent secretarul general adjunct al NATO este Mircea Geoană, el fiind diplomatul român cu cea mai înaltă funcție la nivel european.