Totodată, în intervalul 22.06.2020 (10:00) – 23.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 16 decese (9 bărbați și 7 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Dâmbovița, Galați, Iași, București, Mureș, Suceava și Vrancea.

La Sibiu, trei pacienți au fost reconfirmați luni cu Covid-19, care s-au reinternat după o lungă perioadă față de prima spitalizare. În acest context, Conf. Univ. Dr. Victoria Bîrluțiu, Secției Clinice Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu, a explicat că, cel mai probabil, avem de-a face și în Sibiu de două tulpini diferite ale virusului.

„Persoanele respective s-au reinternat după o perioadă lungă față de prima spitalizare, între două și trei săptămâni. Fiecare persoană a fost testată de două ori negativ la prima internare și externați apoi cu certitudinea că sunt vindecați”, a declarat medicul pentru turnulsfatului.ro, excluzând varianta în care pacienții ar fi primit două teste fals negative la finalul terapiei.

Potrivit aceleiași surse, pacienții care au fost diagnosicați din nou cu Covid-19 au vârsta de 69 de ani, un bărbat și o femeie și de 48 de ani, un bărbat.

Ultimul a a fost un caz grav, după cum spune medicul. „Unul dintre cazuri a fost chiar grav, a fost chiar la terapie intensivă la prima internare, a fost unul din cazurile care a primit plasmă. Deci nu intră în discuție că testele ar fi fost false. Este cu certitudine o reinfecție cu o altă tulpină, pentru că și de această dată pacientul vine cu manifestări clinice. Nu s-a făcut al doilea test întâmplător. A venit cu febră, a venit cu manifestările care sugerau infecția cu SARS CoV-2 și acesta a fost motivul pentru care a fost internat din nou. Pledez pentru ideea unei tulpini diferite și forma pe care o are pacientul în acest moment este diferită. Nu este critică, așa cum a fost prima dată”.

Coronavirus. Simptome diferite

Conf. Univ. Dr. Victoria Bîrluțiu atrage atenția că persoanele care sunt externate și declarate vindecate se pot infecta cu o altă variantă a virusului. „Sfatul meu ar fi și pentru pacienții externați să continue cu măsurile de protecție socială de care am tot vorbit și anterior. Din nefericire, nu există o certitudine că nu vor avea riscul de reinfecție. Și pentru noi a fost o surpriză și trei cazuri în medicină înseamnă o serie, de obicei pe care trebuie să o luăm în seamă. Nu e un accident”.

În ceea ce privește simptomele, specialistul a explicat că, deși au avut același virus, pacienții care s-au infectat a doua oară au avut cu totul alte manifestări. „Pacientul are anticorpi, vorbesc atât de acest caz, care a fost cel mai grav, dar și de celelalte două, mai ușoare. Are anticorpi, față de prima infecție, lucru care confirmă faptul că a trecut de acea boală și că a  creat anticorpi care ar fi trebuit să fie protectivi. Dar protecția nu o poate asigura față de o tulpină de virus diferită.

Deci am testat anticorpii, are o cantitate mare de anticorpi și IGM de infecție recentă, dar nu îl ajută în fața acestei tulpini. Era previzibil că sunt în circulație cel puțin două variante diferite. Și după formele de manifestare pe care le-am avut: unii pacienți au fost dominați de problemele respiratorii și au fost cazurile cele mai grave, alții au venit cu forme dominate de problemele digestive, și-au pierdut gustul, mirosul, au avut diaree, profilul virusului a fost diferit”.