Magnatul Bernie Ecclestone (în vârstă de 89 de ani) a provocat un nou scandal la nivel mondial. Fostul boss al Formulei 1 a afirmat, într-un interviu susținut pentru CNN, dar care a fost mai apoi preluat de întreaga mass-media, că „negrii sunt mai rasiști decât albii”!. Bineînțeles, declarația sa a venit în contextul tragediei lui George Floyd.

„În multe cazuri, oamenii negri sunt mai rasiști decât oamenii albi”, a reacționat Bernie Ecclestone. Magnatul din Marea Britanie a ținut să precizeze, încă, că nu are dovezi care să-i certifice concluzia, dar că se bazează pe care a văzut, de-a lungul anilor, în întreaga lume.

Eccleston a fost surprins și de reacția pilotului britanic Lewis Hamilton, campionul mondial în exercițiu din Formula 1. Sportivul a relatat episoadele nefericite de rasism cu care s-a confruntat.

„Nu este suficient să mă dau pe mine ca exemplu sau pe cei câţiva oameni de culoare care activează în domeniu (…) Să câştigi campionate mondiale este minunat, dar eu vreau să fiu ţinut minte pentru eforturile mele de a crea, prin educaţie, o societate în care să nu mai existe inechităţi.

În ultimele săptămâni am văzut că lumea a deschis ochii în ceea ce priveşte realitatea privind fenomenul rasial de astăzi. Rămân în continuare foarte multe lucruri de făcut, dar apreciez paşii pozitivi care au fost făcuţi până acum”, a scris Hamilton (35 ani) pe conturile sale din reţelele sociale.

„Sunt surprins că ești preocupat. Sunt foarte nefericit dacă i-ai luat în serios. Nu am crezut niciodată că o vei face. Nu credeam că îl va afecta”, a fost mesajul lui Ecclestone pentru Hamilton, care este unul dintre campionii mișcării „Black lives matter”, în Anglia.

Bernard Charles Ecclestone este un magnat de afaceri britanic. Este fostul director executiv al Formula One Group, care administrează Formula 1 și controlează drepturile comerciale asupra sportului și deține parțial Delta Topco, compania mamă anterioară finală a Formula One Group . Ca atare, el a fost descris în jurnalism drept „Supremo F1”.

Controlul său asupra sportului, care a crescut de la pionieratul său în vânzarea drepturilor de televiziune la sfârșitul anilor ’70, a fost în principal financiar, dar în condițiile Acordului Concorde el și companiile sale au gestionat și administrația, configurarea și logistica fiecărui Mare Premiu de Formula 1, făcându-l unul dintre cei mai bogați bărbați din Regatul Unit.

Ecclestone și partenerul de afaceri Flavio Briatore a deținut și clubul de fotbal englez Queens Park Rangers între 2007 și 2011, potrivit ro.wikipedia.org.