Evenimentul Zilei > International > Un lider religios taliban a fost ucis într-un atac cu explozibili
Un lider religios taliban a fost ucis într-un atac cu explozibili

Un lider religios taliban a fost ucis într-un atac cu explozibili

Un lider religios taliban, șeicul Rahimullah Haqqani, a fost ucis de un atacator care a ascuns explozibili într-un picior artificial. Șeicul Haqqani a fost vizat în timpul unei vizite la un seminar religios din Kabul, potrivit rapoartelor locale.

„Foarte trist este că un cleric respectat (șeicul Rahimullah Haqqani) a fost martirizat într-un atac al dușmanilor”, a declarat Bilal Karimi, purtător de cuvânt al administrației talibane. Talibanii au spus că moartea lui Haqqani este „o pierdere foarte mare pentru Emiratul Islamic al Afganistanului”.

Atac asupra talibanilor

Statul Islamic a revendicat atacul, relatează Reuters. Șeicul Haqqani, un critic proeminent al ISIS, ar fi fost vizat pentru că a susținut dreptul fetelor și femeilor de a fi educate. „Nu există nicio justificare în sharia [legea] pentru a spune că educația feminină nu este permisă. Nicio justificare”, a spus el într-un interviu pentru BBC.

El a adăugat: „Toate cărțile religioase au declarat că educația feminină este permisă și obligatorie, pentru că, dacă o femeie se îmbolnăvește, într-un mediu islamic precum Afganistan sau Pakistan, și are nevoie de tratament, este mult mai bine dacă este tratată de o femeie doctor.” Șeicul Haqqani supraviețuise la două tentative anterioare de asasinat, potrivit BBC.

Afiliatul afgan al Statului Islamic, ISIS-K, a devenit o amenințare din ce în ce mai mare pentru regimul taliban care acum conduce Afganistanul, atacând minoritățile religioase și asasinând oficiali talibani, potrivit Business Insider

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: