Un jurnalist filipinez a fost împușcat mortal, după mai multe încercări de asasinare

Un jurnalist filipinez a fost împușcat mortal, după mai multe încercări de asasinare

Un prezentator al postului de radio DWPR, a fost împuşcat mortal, marţi, în apropiere de locuinţa sa, cu şase gloanţe și a murit pe loc, după ce în 2016 a supraviețuit unei tentative de asasinat prefăcându-se mort.

Virgilio Maganes, în vârstă de 62 de ani, era prezentator la postul de radio DWPR din provincia Pangasinan, în nordul ţării. Uniunea naţională a jurnaliştilor din Filipine a condamnat asasinatul, precizând că Maganes este cel de-al 18-lea ziarist asasinat de la instalarea la putere a preşedintelui Rodrigo Duterte, în 2016, potrivit AFP. "Moartea sa este o inculpare a laudei goale a acestui guvern că libertatea presei este vie și bine venită în țară", a declarat Uniunea.

,, A supraviețuit prefăcându-se mort"

Uniunea a menţionat într-un comunicat că Virgilio Maganes a supravieţuit în 2016 unei tentative de asasinat prefăcându-se mort, după ce fusese atins de un glonţ. Atunci, la locul atacului a fost lăsat un mesaj cu textul: "Sunt un drogat. Nu faceţi ca mine". Astfel de mesaje au fost frecvente în crime extrajudiciare în timpul campaniei guvernului împotriva drogurilor ilegale, care a dus la mii de decese. Potrivit poliţiei, mobilul crimei de marţi nu este clar.

Un lider controversat

La venirea sa la putere, Rodrigo Duterte a lansat un controversat "război împotriva drogurilor", însoţit de numeroase asasinate extrajudiciare ale unor persoane acuzate în mod fals de implicare în traficul de droguri, aminteşte AFP.

În septembrie 2016, Rodrigo Duterte a declarat că s-ar „bucura“ dacă va extermina în cele din urmă trei milioane de consumatori și traficanți de droguri, comparându-se cu fostul dictator german Adolf Hitler. În urma criticilor din partea unor experți în drepturile omului de la ONU care au apreciat că de la alegerea sa ca președinte au sporit mult uciderile fără judecată, Duterte a amenințat la un moment dat cu retragerea Filipinelor din ONU și cu alcătuirea unei organizații mondiale alternative cu participarea Chinei și a unor națiuni africane.

Filipinele sunt una din cele mai periculoase ţări din lume pentru ziarişti, iar majoritatea asasinatelor nu sunt urmate de procese în justiţie. Organizaţia Reporteri fără frontiere a plasat Filipinele pe poziţia 136 în clasamentul mondial al libertăţii presei, între 180 de ţări.

Ne puteți urmări și pe Google News