Evenimentul Zilei > EVZ Special > Inițiativă periculoasă de cenzură. Un grup de tineri frumoși și liberi din Sibiu vrea să limiteze libertatea de exprimare
Inițiativă periculoasă de cenzură. Un grup de tineri frumoși și liberi din Sibiu vrea să limiteze libertatea de exprimare

Inițiativă periculoasă de cenzură. Un grup de tineri frumoși și liberi din Sibiu vrea să limiteze libertatea de exprimare

Prin intermediul rețelelor de socializare s-ar promova zilnic sute de știri false, titluri care n-ar avea nicio legătură cu realitatea. Nimeni nu știe cine se află în spatele site-urilor de profil și de fiecare dată există contestatari în tabăra adversă. Sunt argumentele unui grup de „specialiști IT” care s-a reunit recent pentru a încerca să creeze un filtru al informațiilor care apar în mediul online

Proiectul tinerilor experți este susținut de două instituții media, Hotnews și Digi24. Inițiativa a stârnit imediat reacții, fiind interpretată ca un act de cenzură, mai ales că demersul se răsfrânge asupra utilizatorilor Facebook, care propagă știrile care li se par interesante, fără a le mai verifica.

Voluntarii, probabil câteva sute de mii

Știrea despre această inițiativă a apărut în cotidianul sibian Turnul Sfatului. Aici se spune că tinerii IT-iști, proveniți din câteva firme al căror nume este ținut secret, s-au reunit pentru a concepe programul care ar marca pe Facebook știrile fake. Iată un fragment din reportajul semnat de ziaristul din Sibiu Traian Deleanu:

„Romanian fake news aggregator” este numele discutat pentru inițiativa celor de la Sibiu. Numele ar urma să fie pus fie pe grupul de mii de voluntari care ar urma să raporteze către Facebook știrile false, fie pe pagina creată cu acest rol. „Ne gândim că se vor strânge aproximativ 50 de știri pe zi, care vor fi alese dintre cele mai virale, căci asta vrem să detectăm automat prin API-ul (o unealtă pentru programatori – n.r.) de la Facebook”, estimează Radu.

Știrile raportate drept false vor fi marcate ca atare, însă, tot de reprezentanții rețelei de socializare. „Nu cei de la Facebook fac fact-checkingul (verificarea veridicității – n.r.). În România am înțeles că vor fi cei de la factual.ro și încă alte câteva ONG-uri. Ei le vor marca drept false, iar de aici mai departe Facebook ar trebui să acționeze, să le limiteze răspândirea”, mai arată Radu.

În reportaj se estimează că voluntarii care ar putea contribui la raportarea știrilor false ar putea fi câteva sute de mii. Nu se spune, însă, cum vor stabili acești voluntari care știre e falsă și care nu.

Flux24: Oamenii lui Soros

Siteul de știri Flux24 urmărește de mai mult timp acest subiect, al cenzurii prin intermediul rețelelor de socializare.

Aproape 20 de IT-iști de la firme importante de profil din Sibiu s-au reunit, vineri seara, într-un „hackathon” al cărui scop este acela ca așa zisele știri false să nu se mai distribuie prin intermediul Facebook-ului, scrie Turnul Sfatului din Sibiu.

Afacerea care este, de fapt, una de cenzură a presei a fost devoalată de Flux 24 acum câteva săptămâni.

În spatele ei se află George Soros, conform dezvăluirilor din presa americană.

Scopul real este de a elimina știrile incomode pentru grupările finanțate de Soros și stânga americană.

Digi 24 și HotNews sunt două mijloace de presă care susțin cenzura internetului și a facebook motivând prin așa zisele știri false promovate de unele siteuri. Cele două entități media au susținut crearea unei liste negre a siteurilor din România în care dincolo de site-urile care dau știri tabloide și neverificate au inclus și media care nu le susține punctele de vedere. Factual este gruparea din România care colaborează la proiect și care a fost creată de Funky Citizens, un ONG de pe Dâmbovița. În ONG apar Elena Calistru, care lucrează de mulți ani pentru fundațiile lui Soros, dar și Codru Vrabie, un alt personaj legat de miliardarul de stânga american.

Lista neagră a IT-iștilor

Recent, Funky Citizens a angajat mai mulți jurnaliști pentru acest proiect. Această grupare susține unul din proiectele dragi lui Soros: căsătoriile homosexuale.

La „hackathon-ul” de la Sibiu au venit oameni din trei firme de IT: dezvo l ta to r i , „ te s te r i ”, specialiști în marketing. Tinerii nu vor ca numele firmelor să devină publice dintr- un motiv simplu: ar deveni ținta creatorilor de știri false, împotriva cărora luptă. „Există acea listă cu 70 – 100 de site-uri, dintre care 20 – 30 le vedem și noi aproape zilnic. Titluri bombastice, toxice, în fine. Se propagă de multe ori fără a fi citite, mulți le distribuie mai departe. Probabil că din traficul acela fac niște bani proprietarii acelor site-uri, dar există și alte teorii pentru care sunt distribuite aceste știri”, definește Radu zona împotriva cărora este îndreptată acțiunea lor.

Cele peste 70 de site-uri la care face referire au fost adunate într-o listă de un ITist din București, care a creat deja o extensie a browser- ului Chrome, extensie care atrage atenția asupra faptului că știrile provenite dintr-o anumită sursă au potențial fals. Sibienii au invitat dezvoltatorul acestei extensii la evenimentul de vineri noaptea, dar acesta nu a putut ajunge. Însă perspectivele unei colaborări cu acesta există, arată IT-iștii reuniți la Sibiu, mai scrie TS.

Politica anunțată de Facebook de a elimina așa-zisele știri false este un proiect finanțat de miliardarul american George Soros și de alți oameni de afaceri de stânga, dezvăluie Breitbart, un influent site conservator american. Informații au fost difuzate și de FOX News.

Cenzura costă milioane de dolari

Tot Flux24 spune că există și o filială în România controlată tot de oamenii lui George Soros. IFCN, structura care se va ocupa de acest lucru, este găzduit de Institutul Poynter de Studii Media. O căutare sumară a site-ului Institutului Poynter constată că IFCN Poynter este finanțat în mod deschis de către Open Society Foundations Soros, precum și de Fundația Bill & Melinda Gates, Google și Fondul Național pentru Democrație.


 FOTO: STELIAN-TANASE.RO


IFCN este, de asemenea, finanțat de Rețeaua Omidyar a miliardarului fondator al eBay, Pierre Omidyar. Rețeaua de Omidyar a incheiat un parteneriat cu Open Society și a dat subvenții unor părți terțe care sunt finanțați de Soros. Tides este unul dintre cei mai mari donatori de stânga din SUA.

Un alt donator important al IFCN este Fundația Craig Newmark, organizația de caritate înființată de Craiglist Fondator Craig Newmark. Luni, cu doar câteva zile înainte de anunțarea parteneriatului cu Facebook, Poynter a emis un comunicat de presă arătând că Newmark i-a donat un milion de dolari.

Libertatea de expresie, garantată de Constituție. Ce informații false sancționează Codul Penal

În articolul 30 din Constituție se spune: „(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.(2) Cenzura de orice fel este interzisă.(3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.(4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată… „Pe de altă parte, Codul Penal pedepsește, prin articolul 404, doar dezinformarea care aduce atingere siguranței naționale: „Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

Grafi cianul Paul Hitter, prima victimă a raportărilor din cauza divergențelor politice

Celebrului artist Paul Hitter (foto) i-a fost blocat accesul la cont după ce a fost reclamat la administratorii Facebook pentru că a criticat vehement protestele anti-guvernamentale din ultimele zile. Paul Hitter este unul dintre artiştii cei mai urmăriţi, iar mesajele sale pe care le posta erau critice la adresa serviciilor de informații, pe tema protestelor dar şi cu președintele Iohannis. Acestea fiind, probabil, motivele celor de la Facebook, artistul s-a trezit joi dimineață cu mesajul: „Ne pare rău, acest conținut nu este disponibil momentan”. „Am primit un email în care se spunea că, de fapt, contul este proprietatea altcuiva și mi-au cerut să demonstrez că e al meu. Am trimis copie după buletinul de identitate și mi-au zis că nu e bună. Am trimis și după pașaport și tot degeaba. Nu știu ce vor de la mine. Probabil am deranjat în ultima vreme și n-au găsit altceva decât chestia asta cu identitatea, care e aberantă”, a declarat artistul pentru activenews.ro. Despre Paul Hitter se ştie că este o voce puternică în societatea românească, acesta criticând atitudinile publicului și după evenimentele din clubul Colectiv. Recent, Hitter a anunţat că boicotează banca Reiffeisen, după ce președintele acestei organizații s-a implicat în protestele din București. Artistul a refuzat să expună în Norvegia, în semn de protest față de tratamentul Barnevernet aplicat familiei Bodnariu. Pentru pozițiile sale principiale, Paul Hitter a fost felicitat în scris de către Patriarhia Română, mai scrie sursa citată.Deputat PNL: O tentativă pur totalitara de a limita ibertatea cuvântului

Deputatul liberal Daniel Gheorghe (foto) a scris pe contul său de facebook: „Am aflat cu uimire despre faptul că un grup de cetățeni doresc să pună pe picioare o aplicație care să cenzureze știrile de pe Facebook și să elimine așa zisele „știri false”. Aici, eu ca liberal nu pot decât să disting o tentativă pur totalitara de a limita libertatea cuvântului într-un mod care ar face invidioasă chiar și cenzura comunistă. În primul rând cine și în ce fel stabilește ce înseamnă o „știre falsă”? În lumea reală nu se pot aplica norme abstracte a căror conotație ideologică este evidentă. Se folosește cumva o grilă a marxismului cultural prin care se stabilește” adevărul? Vom avea cumva ca finalitate și un Minister al Adevărului care să ne spună ce avem voie să credem și ce e interzis să credem? Iar în al doilea rând, inițiativa de cenzură informatică a unui număr de 70 de publicații online este profund ilegală. Ilegală deoarece încalcă articolul 30, Libertatea de Exprimare, din Constituţia României”. Este datoria mea, ca liberal, sa atrag atenția asupra unor astfel de derapaje care ating în mod grav libertățile fundamentale pe care românii le-au obținut prin mari sacrificii de sânge. De la o vreme, vedem cum retorica revoluției culturale câștigă tot mai mult teren în România și cum norii negri ai totalitarismului tind să se facă din nou văzuți. Stau și mă întreb ce inițiative „mărețe” vor urma : limitarea programului radio-tv la 2 ore, incendierea cărților „reacționare” în față la Biblioteca Națională ori, direct, construirea unui sistem de lagăre de muncă forțată pe canalul București – Dunăre unde să fie duși toți cei care încă mai îndrăznesc să gândească liber?”.