Evenimentul Zilei > Actualitate > Un fost președinte al României era cât pe ce să fie împușcat! Mărturia unui ofițer SPP
Un fost președinte al României era cât pe ce să fie împușcat! Mărturia unui ofițer SPP

Un fost președinte al României era cât pe ce să fie împușcat! Mărturia unui ofițer SPP

Un ofițer SPP rupe tăcerea despre un episod legat de președinte foarte popular, dar și foarte contestat din istoria României postdecembriste. Sub protecția anonimatului, SPP-istul a trecut în revistă experiența inedită de gardă de corp al mai-marilor țării.

Una dintre cele mai importante structuri de stat din România este Serviciul de Pază și Protecție, care are misiunea de apăra președinții și demnitarii chiar cu prețul vieții ofițerilor care fac parte din structură. Tot ei sunt cei care cunosc cele mai ascunse secrete ale șefilor de stat și ale demnitarilor pe care trebuie să îi păzeacă. Însă, de mai bine de 30 de ani, de când s-a înființat instituția, niciodată nu a fost divulgat vreun secret în mediul public.

Antrenați la cele mai înalte standarde, extrem de educați și cu un nivel intelectual peste medie, ofițerii Serviciului de Pază și Protecție chiar sunt dispuși în orice clipă să moară pentru cel pe care îl păzesc. Unul dintre aceștia, agent cu ștate vechi, sub protecția anonimatului, a acceptat să dezvăluie care a fost președintele României alături de care a trăit experiențe ca în filme.

Mandate fără număr

Serviciul de Pază și Protecție s-a înființat în 1989, iar primii 4 ofițeri ai structurii au avut obligația de a-l proteja pe Ion Iliescu, primul președinte după căderea comunismului. Acesta a avut un număr-record de 3 mandate: 1989-1992, 1992-1996, 2004-2008. Astfel, Ion Iliescu are și acum o relație specială cu șefii serviciului:

”Dânsul a fost numit președinte al României după o perioadă destul de instabilă, iar mulți ani au fost primite o mulțime de amenințări, de informări cu privire la posibile încercări de a-i face cineva rău. Nu s-a apropiat nimeni de Ion Iliescu pentru că SPP are rolul de a preveni, în primul rând. Este foarte grav dacă să ajunge la a proteja președintele corp la corp, înseamnă că undeva nu ne-am făcut treaba bine. Avem un sistem de prevenție care s-a dovedit foarte eficient, monitorizăm atent toate persoanele care au potențial de risc. Nimic nu se face la voia întâmplării”, ne-a declarat ofițerul SPP, care a mai adăgat faptul că fostul președinte a nu s-a abătut de la protocol și i-a tratat mereu cu respect.

James Bond de România

Fostul președinte Ion Iliescu a avut parte și de un eveniment imprevizibil și care i-a crescut mult pulsul, alături de șeful de obiectiv al SPP. Astfel, în 2011, un ofițer ar fi vrut să imite o scenă dintr-un film și și-a scos pistolul din toc, pe care l-a învârtit spectaculos pe sub mână, în spirit de glumă, ca în filmele cu spioni.

Din nefericire, arma s-a descărcat accidental, iar glonțul a zburat la numai câteva secunde după ce Ion Iliescu intrase în casă. Pe atunci, fostul președinte nu a dorit înlocuirea agentului, motivând că are mare încredere în acesta, potrivit Impact.ro.