Un divorț la 7 minute, în România. Adulterul, gelozia și violența fizică, printre principalele motive
- Maria Pană
- 1 septembrie 2024, 07:47
Divorțurile par să fie din ce în ce mai răspândite, cel puțin asta arată ultima statistică de la INS. La fiecare 7 minute a avut loc o separare în prima jumătate a acestui an.
Divorțurile din cauza lipsei de angajament cele mai răspândite.
Bărbații de peste 45 de ani și femeile de peste 35 de ani sunt principalii actori care nu își mai găsesc locul lângă parteneri. Potrivit statisticii INS cam acestea ar vârstele celor care s-au despărțit în prima jumătate a acestui an. Pe primul loc la capitolul motive se află lipsa de angajament în relație. Nu mai puțin de 75 % dintre cupluri au divorțat din acest motiv. Infidelitatea este următoarea pe listă cu 59%. Diferențele ireconciliabile rămân în top trei cu 57%.
Apar totuși și factori noi cum ar fi de exemplu dificultățile financiare, pe care 36.7% dintre cupluri nu le-au putut depăși. Drogurile sau alcoolul au dus la alte sute de divorțuri, în proporție de 34,6%. Iar violența domestică a cauzat 23,5% sută dintre separări. Cele mai ridicate vârste la bărbații care au decis să pună capăt mariajului sunt în județul Vâlcea.
Cele mai multe femei care divorțează sunt în București
Acolo media este de 46,2 ani. Apoi în top este Teleormanul cu vârste de 45,8 ani și Ialomița cu 45,6 ani. În ceea ce privește femeile în municipiul București sunt cele mai multe de 42,4 ani. Urmate de Teleorman cu 42,2 ani și Vâlcea cu 42,0 ani. În anii 1800 cauzele de divorț erau puțin diferite. Pe primul loc era abandonul familial, dar pe locul doi erau bolile.
La acel moment tratamentele pentru ele nu erau la îndemâna oricui, iar răspândirea lor în timpul mariajului era inevitabilă. Așa că soțul care trecea printr-o astfel de situație putea să fie actorul unui proces de divorț. Bigamia era o altă cauză des întâlnită, dar și amestecarea de sânge.