Parlamentarul USR, Stelian Ion, susține că, spre deosebire de actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader, care “a făcut Ștefan Gheorghiu și era procuror, magistrat și comunist activist cu acte în regulă”, procurorul Augustin Lazăr nu ar fi fost membru de partid. “Da, e adevărat, în privința domnului Augustin Lazăr i se reproșează că ar fi făcut parte dintr-o comisie de liberare conditionată și ar fi dat un aviz negativ, în două rânduri. Ideea este că Augustin Lază, din câte știu eu, nu a fost comunist, nu a fost activist de partid. Așa cum a explicat domnul Augustin Lazăr, acea comisie verifica îndeplinirea din punct de vedere  al criteriilor legale a acelor condițiilor de liberare”, a declarat Stelian Ion pentru EVZ.

Deputatul face referire la aceste criterii, explicând că pentru a beneficia de eliberarea din penitenciar legea cerea atunci, cum e și acum, ca procurorii să verifice strict dacă se îndeplineau condițiile. “Dacă nu era îndeplinită fracția, dimpotrivă, ar fi fost o încălcare a legii și erai, tu, supus unor sancțiuni poate chiar penale. Disciplinare, în orice caz, dacă îl considerai îndreptățit spre a fi liberat condiționat o persoană care nu îndeplinea condițiile legale, despre asta e vorba. Oportunitatea, întotdeauna, și atunci, ca și acum, o dispune judecătorul. Propunerea se face dacă se îndeplinesc în mod concret acele criterii”, a argumentat Stelian Ion.

Stelian Ion este convins că Augustin Lazăr deranjează puterea pentru că respinge modificările legilor justiției și se luptă pentru drepturile procurorilor români. “În rest, eu sunt convins că este un atac mizerabil din partea puterii actuale față de un procuror care s-a dovedit a fi foarte incomod, mai ales prin prisma faptului că întotdeauna a avut un punct de vedere  pe toate aceste modificări legislative, nu a tăcut niciodată, și a spus românilor ceea ce era de spus. În plus, Augustin Lazăr a apărat, nu un procuror anume, ci procurorii în general, această breaslă care este atacată din ce în ce mai des. Pentru că procurorii în România, acum, sunt asemuiți torționarilor de pe vremea comuniștilor, ceea ce este abominabil, e de neconceput. Și Augustin Lazăr i-a apărat. De asta este incomod pentru puterea actuală”, a conchis deputatul USR, Stelian Ion

 

Te-ar putea interesa și: