Ministerul de Interne al Rusiei susține că peste 527.000 de persoane din unele părți din estul Ucrainei, unde formațiuni separatiste susținute de Moscova duc un război împotriva Kievului, au primit cetățenia rusă în ultimii doi ani. Serviciul de presă al ministerului a făcut anunțul pe 2 mai agenției de presă de stat TASS. Acesta a declarat că aproximativ 40% din cereri au fost respinse, invocând expulzări sau restricții de intrare în Rusia.
Președintele rus Vladimir Putin a emis în aprilie 2019 un ordin pentru un proces simplificat și accelerat de cetățenie pentru locuitorii din zonele respective. Politica Moscovei de a înmâna cetățenia în Ucraina a fost supusă unor critici internaționale intense în încercarea de a destabiliza și mai mult zona, unde peste 13.000 de persoane au fost ucise de la începerea luptelor, în aprilie 2014.
Ucraina condamnă naturalizarea de către Rusia a cetățenilor ucraineni
Ucraina a condamnat naturalizarea de către Rusia a cetățenilor ucraineni în cadrul unei campanii de război hibrid desfășurată de Moscova și al unei încălcări a suveranității Ucrainei.
Rusia a oferit sprijin militar, economic și politic separatiștilor din unele părți ale regiunilor Luhansk și Donețk din Ucraina. În ciuda dovezilor copleșitoare contrare, Moscova susține că nu este implicată în afacerile interne ale Ucrainei.
Evoluțiile vin într-un moment de tensiuni sporite între Rusia și Ucraina în ultimele săptămâni, când Rusia a lansat o acumulare militară majoră de-a lungul frontierei sale cu Ucraina și în regiunea ucraineană Crimeea de la Marea Neagră, pe care Moscova a anexat-o în 2014, relatează rferl.org.
”Rusia a protejat întotdeauna și va continua să protejeze interesele rușilor, indiferent de locul în care trăiesc”
Pe 8 aprilie, adjunctul șefului statului major al lui Putin, Dmitri Kozak, a declarat că Rusia ar putea "fi forțată să vină în apărarea" cetățenilor ruși din Ucraina, declarație care a fost repetată a doua zi de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. În noiembrie 2020, Peskov a declarat: "Rusia a protejat întotdeauna și va continua să protejeze interesele rușilor, indiferent de locul în care trăiesc".
Viktor Vodolatsky, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri CSI și integrare eurasiatică a Dumei de Stat a Rusiei, a declarat pe 24 aprilie pentru TASS că Rusia ar putea emite până la 1 milion de pașapoarte noi ucrainenilor până la sfârșitul anului.
Pe 20 martie, a intrat în vigoare un decret prezidențial rus care interzice cetățenilor non-ruși să dețină terenuri în cea mai mare parte a Crimeei. "Uniunea Europeană nu recunoaște anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Rusia, ceea ce reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional", se afirma într-o declarație a UE de la acea vreme. "Prin urmare, Uniunea Europeană nu recunoaște acest decret și consideră că intrarea sa în vigoare este încă o încercare de integrare forțată a peninsulei anexate ilegal în Rusia".