Un copil de 11 ani a murit din cauza gripei aviare. Primul caz de transmitere a bolii la om din ultimul deceniu

Un copil de 11 ani a murit din cauza gripei aviare. Primul caz de transmitere a bolii la om din ultimul deceniu

A fost anunțată o alertă sanitară, după ce a fost înregistrat un caz de transmitere a gripei aviare la un om. Este vorba de un copil de 11 ani care a și murit. Autoritățile au transmis că este primul caz de acest gen din ultimii zece ani.

Este alertă sanitară în Cambodgia, după ce o fetiță de 11 ani a murit. Copila din provincia rurală Prey Veng a fost diagnosticată miercuri, 22 februarie, cu virusul H5N1, gripa aviară. Fata a început să aibă febră mare, până la 39 de grade Celsius, tuse și dureri în gât începând cu ziua de 16 februarie. Ministerul Sănătății din Cambodgia a anunțat că tatăl ei a fost și el testat pozitiv.

Ulterior, au mai fost testate și alte 11 persoane, dar încă nu se cunosc rezultatele în cazul acestora. Ministrul sănătății, Mam Bunheng, a declarat acest caz este prima infecție umană cunoscută cu tulpina H5N1 în Cambodgia din 2014. Copilul de 11 ani a fost transportat la spitalul de copii din capitala Phnom Penh.

Fata a murit la scurt timp după ce a fost diagnosticată cu virusul. Personalul din Ministerul Sănătății a început să colecteze mostre de la mai multe păsări moarte din aproprierea satului în care fata a locuit. Bunheng a avertizat toți locuitorii să nu atingă păsările moarte sau bolnave pentru a nu risca să contacteze virusul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care sunt simptomele gripei aviare

Cazurile de gripă aviară la oameni au fost destul de rare de-a lungul timpului. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a înregitrat opt cazuri de infecții cu H5N1 la om începând din 2021. Cazurile au fost în China, India, Spania, Marea Britanie și SUA. Experții au atras atenția că o tulpină contagioasă a virusului a infectat păsări din întreaga lume.

Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor a transmis că au fost înregistrat aproape 42 de milioane de cazuri la păsările domestice și sălbatice. Mai mult decât atât, aproximativ 15 milioane de păsări domestice au murit din cauza virusului, iar peste 193 de milioane au fost sacrificate. Noua tulpină a virusului a infectat și mamifere, printre care se numărăr nurcile și vidrele. Reprezentanții OMS au declarat recent că virusul „trebuie să fie monitorizat îndeaproape” pentru a vedea dacă suferă mutații care se pot transmite și la oameni.

Gripa aviară se răspândește, în mod normal, la păsările de curte și nu a reprezentat un pericol pentru oameni până în 1997. În acea perioadă a fost înregistrat un focar de gripă aviară printre vizitatorii piețelor de păsări vii din Hong Kong. Simptomele acestui virus sunt asemănătoare cu cele ale altor gripe și includ tuse, dureri, și febră. Unii pacienți pot dezvolta pneumonie, informează Mediafax.