Un ciclon tropical cu rafale de 210 km pe oră a făcut ravagii. Cel puțin 700 de persoane au fost rănite în regiunea Myanmar

Un ciclon tropical cu rafale de 210 km pe oră a făcut ravagii. Cel puțin 700 de persoane au fost rănite în regiunea Myanmar Sursa: Pixabay

Un ciclon tropical puternic a lovit teritoriul Bangladeshului și al Myanmarului, aducând vânt puternic cu viteze de peste 209 km/h și ploi abundente. Până în prezent sunt cel puțin 700 de persoane rănite în regiunea Myanmar.

Ciclonul tropical Mocha se află acum în largul coastelor indiene. Acesta a atins, în prezent, intensitatea unui uragan de categoria 3. Pe lângă vânt puternic, ciclonul a adus ploi abundente și furtuni puternice.

Puternicul ciclon Mocha a ajuns duminică pe coasta de vest a Myanmarului, iar puterea acestuia echivalează cu un uragan din Atlantic. De la formarea în Golful Bengal, ciclonul tropical s-a intensificat, cu vânturi susținute de 259 de kilometri pe oră și rafale de până la 315 km/h.

Sute de mii de oameni au fost evacuați spre locuri mai sigure

Aproape 500.000 de persoane au fost evacuate, ca măsură de precauție. De asemenea, turiștilor și localnicilor li se spune că stea departe de zonă de coastă. Teama este că furtuna, în impactul său, ar putea copleși cea mai mare tabară de refugiați din lume. Este vorba deCox's Bazar, în Bangladesh, unde se refugiază aproape 1 milion de persoane, dintre care mulți copii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Puternicul ciclon ar putea aduce valuri de până la 4 m și ar putea afecta peste două milioane de persoane, majoritatea în statele Rakhine și Chin din Myanmar. Centrul de sateliți al Națiunilor Unite avertizează că, în cazul în care furtuna se va deplasa în interiorul Golfului Bengal, ar avea de suferit și mai mulți oameni.

Bangladesh, cu o populaţie de peste 160 de milioane de locuitori, a pregătit peste 1.500 de adăposturi împotriva ciclonului. Marina a declarat că ţine pregătite 21 de nave, avioane de patrulare maritimă şi elicoptere pentru operaţiunile de salvare şi ajutor.

Ciclonul devin mai intens şi mai rapid, în parte din cauza schimbărilor climatice

Încă de săptămâna trecută, cel puțin 100.000 de oameni din statul Rakhine din Myanmar s-au mutat în zone mai sigure.

„Salvarea de vieți este prioritatea noastră principală”, a declarat Mijanur Rahman. El este oficialul pentru ajutorarea sinistraților din Bangladesh și a evacuat aproximativ 300.000 de persoane înainte ca furtuna să atingă pământul.

Agenţiile ONU şi lucrătorii umanitari din Bangladesh au prepoziţionat tone de alimente uscate şi zeci de ambulanţe cu echipe medicale mobile în taberele de refugiaţi întinse cu peste 1 milion de rohingya care au fugit de persecuţiile din Myanmar.

Oamenii de ştiinţă din domeniul climei spun că acum ciclonii îşi pot păstra energia timp de mai multe zile. Ciclonul Amphan din estul Indiei, în 2020, a continuat să se deplaseze pe uscat ca un ciclon puternic şi a provocat numeroase distrugeri, informează Mediafax.