Avertismentul meteorologilor. Ciclonul de aer polar aduce ploi, ninsori și viscol peste România

Avertismentul meteorologilor. Ciclonul de aer polar aduce ploi, ninsori și viscol peste România Viscol. Sursa foto: Pixabay

Meteorologii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au emis o informare meteo de precipitații moderate cantitativ, ninsori, intensificări ale vântului pentru intervalul 18 noiembrie, ora 16 – 21 noiembrie, ora 18.

Transfăgărăşan şi Transalpina au fost deja închise, la munte a început să ningă, iar stratul de zăpadă a devenit consistent în mai multe zone. Drumarii acționează în Gorj, Suceava și Maramureș începând de joi.

În intervalul menționat, temporar, va ploua în cea mai mare parte a țării, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 20-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp, cu precădere în zonele deluroase și montane din vest și sudvest.

În jumătatea de nord a Moldovei se vor semnala precipitații mixte – în noaptea de vineri spre sâmbătă (18/19 noiembrie) și predominant sub formă de ninsoare – începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (19/20 noiembrie), unde local se va depune strat de zăpadă. Pe alocuri va fi polei.

Ne puteți urmări și pe Google News

La început în nordul Carpaților Orientali, apoi pe alocuri și în zona montană înaltă din rest vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă, potrivit ANM.

Temporar, vântul va prezenta intensificări la munte, în special pe creste, unde rafalele vor depăși 80-90 km/h, în special în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, dar local și în zonele joase de relief, cu viteze în general de 44 - 55 km/h.

Cum va fi vremea în următoarele săptămâni

În săptămânile următoare, valorile termice vor fi sub cele normale pentru această perioadă, în special în nord-est. Mai cald va fi în regiunile de vest și în cele centrale, iar în restul țării temperaturile se vor apropia de normal. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Ulterior, odată cu intrarea în luna decembrie, temperaturile vor crește ușor și vor fi mai ridicate decât cele specifice, mai ales în regiunile vestice, nord-vestice și în cele centrale. În rest vor fi apropiate de mediile climatologice ale săptămânii.

În această perioadă cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile centrale și la munte, iar în celelalte regiuni vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.