Vortexul polar s-a declanșat. Urmează temperaturi negative şi ninsoare. Ce se va întâmpla cu vremea în următoarea perioadă

Vortexul polar s-a declanșat. Urmează temperaturi negative şi ninsoare. Ce se va întâmpla cu vremea în următoarea perioadă Sursa: Pixabay

Administrația Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza meteo pentru luna noiembrie şi decembrie. Meteorologii anunţă schimbări radicale ale vremii, chiar din această noapte.

Potrivit meteorologilor de la ANM, pe teritoriul României ne putem aștepta deja la o scădere a temperaturilor: „Aerul polar îl vom resimți mai ales în partea de sud a țării, pentru că aici a fost cel mai cald în ultima perioadă. O ușoară scădere va fi, însă, și în celelalte regiuni, pe fondul pătrunderii unei mase de aer rece care va aduce și precipitații.

Va ploua  pe parcursul nopții și mâine, îndeosebi în partea de sud-est a teritoriului, la noapte și în regiunile centrale. În zonele montane cele mai înalte vor apărea și precipitațiile mixte, la noapte, la altitudini de peste 1500 de metri, mâine, la altitudini de peste 1800 de metri, lapoviță și ninsoare. În general, aceste precipitații vor fi slabe cantitativ, însă trebuie să subliniem că era nevoie să plouă. În niciun caz ploaia aceasta sau acest episod nu va rezolva problema lipsei de precipitații”, a declarat Florinela Georgescu, meteorolog ANM.

Vom simți din plin răcirea vremii inclusiv în Bucureşti

Florinela Georgescu: „Vom simți din plin răcirea. De exemplu, la București, maxima, mâine, nu va depăși 12 grade, urmând ca la nivelul întregii țări maximele de mâine să fie între 9 și 18 grade, cu cele mai ridicate pe partea de vest, cele mai scăzute în nordul și în centrul țării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sâmbătă, duminică, vom resimți o ușoară creștere de temperatură pe fondul unui cer mai degajat, dar de luni așteptăm un nou episod de răcire a vremii, unde așteptăm maxime doar de 10-15 grade și posibil ca în mare parte a săptămânii următoare să fie caracterizată de temperaturi normale sau chiar sub norma pentru partea de est a teritoriului”, a concluzionat meteorologul.

ANM schimbat prognoza. Cum va fi vremea în noiembrie şi când va ninge

Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza şi anunță că vremea începe să se răcească, iar spre sfârșitul lunii, lapovița va da startul iernii. Pentru mare parte din Europa, iarna va fi asemănătoare cu cea precedentă.

A nins, vineri dimineaţă, pe Transfăgărășan, unde drumarii au intervenit cu plugurile. Salvamontiştii spun că a fost doar un episod de iarnă şi că vremea se va încălzi pe munte, însă le recomandă turiştilor care urcă pe traseele montane să aibă echipament de iarnă. Aceste trasee se vor închide atunci când va exista risc de producere a unor avalanşe.

Prima ninsoare nu s-a lăsat așteptată

La Cota 2000, pe Transfăgărășan, a început să ningă, vineri dimineaţă, în jurul orei 04.00. În zonă s-a aşternut un strat de zăpadă de trei-patru centimetri, iar drumarii au băgat plugurile pentru a deszăpezi şoseaua. A fost al treilea episod de ninsoare din acest sezon, însă fulgii de zăpadă s-au transformat în ploaie.

”Episodul ăsta de stinge deja, a început să plouă, iar de mâine (sâmbătă – n.r.) va fi din nou soare. În continuare se va circula pe Transfăgărăşan, noi credem că nu ll vor închide, iar vremea îşi va reveni. Cei care vor s urce pe munte cu siguranţă vor avea nevoie de colţari, e necesar echipament de iarnă”, a declarat şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu. Potrivit acestuia, traseele montane din zona Bâlea se vor închide atunci când va apărea riscul de avalanşă.

Vortexul polar s-a format cu repeziciune

Un vortex polar apare acum în stratosferă peste Polul Nord. A început să se formeze pe măsură ce răcirea sezonieră s-a intensificat și va continua să se consolideze până în iarna anului 2022/2023. Având o istorie lungă de impact asupra iernilor din Statele Unite și Europa, este monitorizată evoluţia lui îndeaproape în fiecare toamnă și iarnă. În prezent, temperatura este deja în scădere în stratosferă.

Prognozele meteorologice pe termen mediu, realizate de două mari institute europene, arată că vom avea o iarnă cu puțină zăpadă, ceea ce ar putea crea probleme în agricultură. Prognozele care arată cum va fi iarna în România au fost realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu și de Serviciul Meteorologic al Regatului Unit, informează RTV.