Directorul ANM a anunțat primele ninsori din această iarnă. Când se vor bucura românii de zăpadă

Directorul ANM a anunțat primele ninsori din această iarnă. Când se vor bucura românii de zăpadă Prognoza meteo. Sursă Foto: Arhiva EVZ

Prognoza meteo pentru luna noiembrie arată temperaturi ridicate pentru această perioadă din an. Cu toate acestea, directorul ANM susține că nu exclude o iarna geroasă cu temperaturi de pana la -15 grade. Află când va ninge pentru prima dată, în România, în iarna care urmează.

Elena Mateescu a anunțat o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă. Vor fi temperaturi care sunt mai aproape de o zi de vară decât de ultima lună de toamnă. În acest context, directorul ANM, Administrația Națională de Meteorologie a explicat că „Săptămâna 31 octombrie- 7 noiembrie, așa cum arată datele, este o săptămână mai caldă cu deficit de precipitații. Rămâne de interes şi în cea de-a doua jumătate a lunii noiembrie”.

Mai mult decât atât, în partea a doua a lunii curente vor fi valori de temperatură care să se apropie de cele normale pentru perioada respectivă. Cu toate acestea, spre finalul lunii noiembrie, „vom avea primul semnal, nu excludem să aducă si intervale în care stratul de zăpadă sa fie unul consistent în mod deosebit in zona montană”, a declarat Elena Mateescu.

Iarna 2023 ar putea să fie blândă cu românii

Mai mult decât atât, Mateescu a mai precizat că prognoza meteo elaborată de marile centre internaționale arată că iarna 2022-2023 ar putea să fie normală, chiar cu tendință medie spre blândă. Prognoza la care s-a referit directorul ANM vizează Europa, inclusiv partea de Sud, Sud-Est, areal în care se află și România.

„Acest lucru nu exclude să avem în România perioade în care să avem caracteristicile unei ierni normale, adică să avem straturi de zăpadă și valori de temperatură care să coboare sub minus 10 sau minus 15 grade, nu doar în zonele cele mai reci ale țării”, a explicat Elena Mateescu.

În plus, meteorologul a mai susținut că s-a observat tendința iernilor mai blânde în ultimii trei ani, la nivelul țării noastre. De asemenea, în ultimii trei ani au fost înregistrate unele dintre cele mai calde ierni din istoria României. Totuși, au fost și episoade, cel puțin în zona montană, cu strat de zăpadă și fenomenul de viscol, la Vârful Omu, a mai spus Elena Mateescu pentru RomâniaTV.

Ne puteți urmări și pe Google News